ABD’nin Teksas Üniversitesi’nden David Johnson ve ekibinin yaptığı araştırma, Kuzey Kutbu’ndaki bazı bölgelerde ot ve çalılıkların artmasında kuzey farelerinin (lemmus lemmus) parmağı olabileceğini gösterdi.
Uydu görüntülerinden Kuzey Kutbu’nun bazı bölgelerinde ot ve çalılıkların kapladığı alanın genişlediğini gören bilimadamları önce bunu iklim değişikliğinin sonucu olarak yorumladı.
Ancak Johnson ve ekibinin kuzey farelerini kapsayan araştırması, bu hayvanların bölgede yeşilliğin artmasına katkıda bulunmuş olabileceğini gözler önüne serdi.
Bilimadamları, kuzey farelerinin idrar ve dışkılarının toprağı daha verimli hale getirerek bitkilerin büyümesini kolaylaştırmış ya da bu hayvanların yosunları, likenleri ve ölü otları kemirerek yeşilliğin artmasına katkıda bulunmuş olabileceklerine dikkati çekti.
Johnson, ”Kuzey farelerinin bu artışı sağladığını söylemediklerini çünkü artışın, hayvanların yoğun olarak yaşamadığı bölgelerde de bulunduğunu, ancak araştırmaya göre söz konusu fareler ve diğer otoburların kuzeydeki bazı ekosistemler için sanılandan daha fazla önemli olduğunu” belirtti.
Araştırma, İngiliz ”Environmental Research Letters” dergisinde yayımlandı.
Trt.net.tr