Kara akbabanın özgürlük günü

Doğal Yaşam
Isparta’da yaklaşık 1 yıl önce yaralı halde bulunan kara akbaba, Burdur Lisinia Doğa Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ndeki tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından Akdağ Tabiat...
EMOJİLE

Isparta’da yaklaşık 1 yıl önce yaralı halde bulunan kara akbaba, Burdur Lisinia Doğa Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ndeki tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından Akdağ Tabiat Parkı’ndan doğaya salındı.

Isparta’nın Gönen ilçesinde bir çoban, yaklaşık 1 yıl önce yaralı halde kara akbaba buldu. Lisinia Doğa Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen ve 2 metre 95 santimetre kanat açıklığı bulunan kara akbaba, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin işbirliğinde tedavi ve rehabilitasyon sürecinden sonra Akdağ Tabiat Parkı’nda doğaya bırakıldı.

Özgürlüğe kanat çırptı

Lisinia Doğa Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, zehirlenme ve kanat travmasıyla merkeze getirilen kara akbabanın ilk 7 gün yaşaması için tedaviye alındığını anlattı.

Kan dolaşımı bozulmuş, vücudunda yer yer morarmalar,  kusma ve ishali bulunan kara akbabayı 1 haftalık tedavinin ardından yaşama döndürdüklerini ifade eden Sarıca, “Birinci haftanın sonunda travmaya uğramış kanadının tedavisine başlandı.Tedavi ve rehabilitasyonun ardından ilk 3 ayda, 3 metre yükseklikte uçmaya başladı. Son 3 aydan beri 6 metre yüksekliğinde ve 20 metre uzunluğundaki kafeste uçuş antrenmanlarını tamamladı” dedi. 

Uçabileceğini düşündükleri kara akbabayı Akdağ’daki doğal ortamına bırakarak uçuşlarını gözlemlediklerini dile getiren Sarıca, akbabanın kuvvetlenmiş ve sağlıklı durumdaki yapısıyla çok kolay ve uzun bir uçuş gerçekleştirdiğini kaydetti. 

Kara akbabanın şu anda doğal ortamında özgürce uçabildiğini belirten Sarıca, “Lisinia doğa ekibi olarak gece gündüz uğraşarak yaralı bir memeli veya kuşu yaşatmaya çalışırken, son günlerdeki doğada özgür yaşayan yaban hayvanlarının öldürülmesini anlayamıyoruz. Son yıllarda doğa o kadar hızlı tahrip ediliyor ki insan da dahil bütün canlıların yaşam alanları yok oluyor” diye konuştu. 

Nesli tehlike altında

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz ise kara akbabanın Akdağ Tabiat Parkı’nda doğaya bırakıldıktan sonra sağlıklı şekilde uçtuğunu ifade etti.

Kara akbabaların popülasyonlarının dünyada yaklaşık 10 bin birey, Türkiye’de ise 50-200 çift arasında olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu yırtıcı kuş türünün nesli ülkemizde ve Avrupa’da tehlike altında. Genelde yaşam alanlarının bozulması, zehirlenme, besin sıkıntısı gibi nedenlerle yaşam zorluğu çekiyorlar. Ekosistemin en önemli zincirlerinden biri olan bu kuş türü, doğada temizleyici görevi görüyor. Bugün saldığımız kara akbaba umarım yaşamını sürdürür, doğaya adapte olur.”

Yılmaz, son günlerde yaban hayvanlarına yönelik davranışların üzücü olduğunu, bu konuda hem kurumların hem de kişilerin yapması gereken çok iş bulunduğunu dile getirdi. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü olarak yaban hayatı konusunda öğrenciler ve halkta bilinç oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Yılmaz, bu çalışmaları sürdüreceklerini söyledi. 

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/