Kadınların hayatı her geçen gün daha da zorlaşıyor. Özellikle metropollerde tacize uğrayan kadınların sayısı gün geçtikçe arttıkça artıyor. Sokakta, otobüste, cafede, iş yerinde… Kadınlar, günlük hayata katılabilmek için ya üç maymunu oynamak ya polis ve mahkeme mahkeme dolaşmak ya da fiziksel olarak kendilerini savunabilecek duruma gelmek zorundalar. İlk iki seçenekten tadmşn edici bir sonuç alamayan pek çok bayan, üçüncü seçeneğe yönelip dövüş sanatlarında ders almaya başladı. Bu son seçeneği tercih edenlerden biri de Sevgi Aksoy… İşte Sevgi Hanım’ın pek çok kadına benzeyen ama çözüm konusunda onlardan daha cesaretli olan öyküsü…
Sevgi Aksoy 19 yıl önce sokakta 5 kişinin tacizine uğrayınca kendini korumak için aikidoya sarıldı. Siyah kuşak sahibi Aksoy kurduğu aikido kulübünde yüzlerce kişi yetiştirdi
Uğradığı tacizin sonunda aikido ile tanışan Sevgi Aksoy, bu spordaki 20’nci yılına ‘merhaba’ demeye hazırlanıyor. 4 yıl içinde siyah kuşağa ulaşıp, emniyet amirleri ile SAS komandolarını dahi yetiştirecek kadar başarılı bir ‘aikido’cu olan 48 yaşındaki Aksoy, “Aikido ile duygularınızı kontrol etmeyi, egolarınızı yenmeyi, empatiyi öğreniyorsunuz” diyor.
SİYAH KUŞAĞI VAR
19 yıl önce sokakta 5 kişinin tacizine uğrayan Sevgi Aksoy, bu olaydan sonra arayışa girip aikido ile tanışmış. 4 yıl sonra siyah kuşağa ulaştığında artık aikido eğitmenliği yapabilecek duruma gelen Aksoy, kendi spor okulunu ve Türkiye’nin ilk aikido spor kulübünü kurmuş. Bugüne kadar yaşları 5 ila 55 arasında değişen binlerce öğrenciyi aikido ile tanıştıran Aksoy, farklı kesimlere de eğitim vermiş. Ferhat Göçer ve Sinem Kobal‘ın da aralarında bulunduğu sanatçılar, emniyet amirleri, SAS komandoları, otistik çocuklar Aksoy’un öğrencileri olmuş. Bazı dizilerin dövüş sahnelerinde danışmanlık da yapan Aksoy hakkında üniversitede tez bile hazırlanmış.
ZAMANA İHTİYAÇ
Sanatçı Ferhat Göçer’e 9 ay ders verdiğini belirten Aksoy, aikido derslerinden sonra Göçer’in sahnede duruşunun değiştiğini söylüyor. Aksoy espriyle karışık, “Ama benden çok dizi yedi sırtına” diyerek, işin sırrını veriyor. Aksoy, tacize uğrayan kadınlardan zayıflamak isteyenlere kadar pek çok kişinin aikido ile ilgilendiğini, ancak bazılarının sihirli değnek gibi her şeyin bir anda olmasını istediği için aikidodan vazgeçtiğini belirtiyor. Aksoy, aikidonun anaokulu ve ilköğretim 1 ve 2’nci sınıflarda ders olarak okutulmasının, okullarda aikido salonları kurulmasının gerektiğini düşünüyor.