Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam ‘gelecek yıl İstanbul’da yapılacak toplantılarda Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) yerin dibine sokacağız’ diyerek inşası 1 hafta sona erecek olan Harbiye Kongre Merkezi’ndeki Yeni Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun yerin 3 kat altındaki 3.500 kişilik salonu kastetti. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından Merkez Orduevi’nde verilen resepsiyonda gazetecilerle sohbet eden Erdoğan, 6-7 Ekim’de İstanbul’da yapılacak IMF toplantısını hatırlatarak şunları söylemişti: ‘İstanbul’daki toplantı IMF’yi yerin dibine sokacak. Çok muhteşem bir hazırlık yapıyoruz orada. 11 ayda hakikaten çok mükemmel bir eser ortaya çıktı. Biz orada 7 kat yerin dibine girdik. Orada devasa bir eser yaptık. 127 bin metre kare kapalı alanı olan, aynı anda 850 görüşmeyi yapabilecek odaları olan bir alan. 5 büyük ayrı ayrı salon, 1500 kişilik bir ana salonu var.” IMF ve Dünya Bankası’nın toplantısı için ekimde İstanbul’a 15 bin kişi gelecek.
3 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR
İstanbul’un 6-7 Ekim 2009′da ev sahipliği yapacağı Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın 2009 Guvernörler Toplantısı’nın yapılacağı ‘Harbiye Kongre Vadisi’nin yetiştirilmesi için 3 bin işçi 24 saat çalışıyor. 8 bin 610 metrekare Muhsin Ertuğrul, 110 bin 950 metrekare de kongre merkezi inşaatı olmak üzere toplam kapalı inşaat alanı 119 bin 560 metrekare. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş Kongre merkezinin, Hilton Oteli ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı arasındaki bir zeminde kotlar korunarak ve üzerine üst yapı yapılmadan yerin altına inşa edildiğini belirterek üstte sadece asansör kuleleri, merdivenler ve ışık kulesi bulunduğunu söyledi. 7’si yer altında 5 katı da yer üstünde inşa edilen kongre merkezinde 3 bin 500 kişilik kongre salonu, 4 binmetre karelik 5 tane çok amaçlı salon, 1000 adet ofis, 11 toplantı salonu, 3 bin metre karelik fuaye alanı, 31 bin 800 metrekarelik çok amaçlı alan ve 800 araçlık otopark yer alıyor.
Türkiye durgunluktan hızlı çıkacak
IMF‘nin yaptığı bir analize göre, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ekonomisi açık ülkeler durgunluktan daha hızlı çıkacak. IMF açık ekonomiye sahip Türkiye’nin, diğer ülkeler gibi küresel krizden bir defalık da olsa etkilendiğini, ancak Türk ekonomisinin, küresel krize karşı dayanıklılık ve esneklik gösterdiğini bildirdi. Türkiye, daha önce gerçekleştirdiği reformlar sonucunda, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya kavuştu. Analizde, ekonomisi dışa açık hiçbir ülkenin kaçamadığı gibi Türkiye’nin de bu krizden etkilendiği, ancak başlangıçta olumsuz etkilenen açık ekonomiye sahip ülkelerin, toparlanmaya da daha hızlı tepki verecekleri vurgulandı. Türkiye, Suudi Arabistan, Polonya, Güney Kore, Hindistan, Rusya, Meksika, Brezilya ve Çin küresel krizin başlangıcında, küresel ticaretin daralmasından olumsuz etkilendi. Ancak Türkiye gibi açık ekonomiye sahip 9 ülke, dünya ekonomisindeki toparlanmadan olumlu bir şekilde faydalanacaklar ve ekonomilerinin açık olması nedeniyle, durgunluktan daha hızlı çıkabilecekler.