Graffitinin Hikayesi Bu Kitapta

Doğal Yaşam
Türkiye’de graffiti ve hip hop kültürünün tanınmasını sağlamak için 1982’den beri çeşitli çalışmalar yapan Tunç Dindaş, grafitticileri sevindirecek bir projeyi hayata geçirdi. Yerli-yabanc...
EMOJİLE

Türkiye’de graffiti ve hip hop kültürünün tanınmasını sağlamak için 1982’den beri çeşitli çalışmalar yapan Tunç Dindaş, grafitticileri sevindirecek bir projeyi hayata geçirdi. Yerli-yabancı sanatçıların işlerini bir araya toplayan Dindaş, ‘Street Soul’ adını verdiği bir graffiti kitabı yayınladı.

Turbo lakabıyla da tanınan Tunç Dindaş‘ı hip hop çevrelerinde tanımayan yok. 80’li yıllarda break dans ile tanışan, dergilere hip hop kültürünü anlatan yazılar yazıp graffitiler yaparak adını duyuran Dindaş, fanzin çıkarttı, meraklı gençleri yetiştirdi, graffiti festivali düzenledi ve 1999 yılında kendisine gelen Türkçe rap demolarıyla ‘Yeraltı Operasyonu’ adlı toplama bir albüm çıkarttı. Hatta Ceza, Yener ve Sagopa gibi isimler ilk kez o albümde bir araya geldi. 2005’te İstanbul Bienali’nden davet alarak Portekiz’de bir sergiye katıldı. Dindaş bugün, Hafriyat Sanatorium bünyesinde graffiti sanatçısı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Yıllardır gördüğü her graffitinin, renkli duvarın, yazıların ve imzaların fotoğrafını çeken Dindaş, bu alanda sahip olduğu geniş arşiv sayesinde pek çok projeye de imza atıyor. İlk kez bu yıl temmuz ayında ‘Turkish Grafiti Volume 1’ adında bir kitap bastırmış. Kendi imkanıyla 500 adet basılan kitap numaralandırılmış ve kişiye özel olarak satışa sunulmuş.

Graffiti ile uğraşanlara kaynak olması amacıyla basılı bir materyal bulunmasını önemseyen Dindaş, ‘Street Soul’ adlı yeni kitabını ise Marmara Çizgi’den çıkartmış. Türkiye’deki graffiti örneklerinin yanı sıra yurtdışındaki graffiticilerin Türkiye’de yaptığı işleri ve imzaları da yer alıyor kitapta ve İsviçre, Almanya ve Bulgaristan’dan graffiti örneklerini görmek de mümkün.

96’dan beri Türkiye’de yapılmış tüm graffitilerin fotoğraflarını çeken Dindaş ‘Fotoğraf makinem hep yanımdadır. Her yeni gördüğüm graffitiyi, street art’ı, imzayı çekerim. Kitap yeni çıktı ama kitapta yer alan işlerin çoğu silindi. Hele ki ilk kitaptaki işleri görmeniz artık imkansız. Çünkü Türkiye’de uzun süre kalabilen graffitiler sayılı. Bir tek Atlas Pasajı’nın arkasındaki otoparktaki işler kalıcı.

Bu ülkenin graffiti tarihini gösterecek bir arşivi yok. Ben de bunları en azından fotoğraflarıyla paylaşmak istedim‘ sözleriyle anlatıyor kitabı hazırlama nedenini.

ARTIK POLİS GRAFFİTİYİ TANIYOR

Tunç Dindaş’ı yakalamışken hip hop kültüründen bahsetmeden olmaz. Graffiti alanında yeniliklerden söz etmesini istediğimizde bize şunları anlatıyor: ‘Graffiti yapan çok insan var artık. Polis eskiden graffiticilere satanist mi diye yaklaşıyordu artık graffitiyi öğrendi. Politik bir grubun duvara yazdığı yazıyla graffitiyi ayırt edebiliyor. İçeriğini bilmese bile hip hopçular tarafından yapıldığını biliyor.

Güngören Belediyesi’nin bize temin ettiği duvarlar sayesinde Haznedar ve Merter’de yasal duvarlarımız var artık.’ Zamanında rap müzikle uğraşmaktan grafittiyle yeteri kadar ilgilenemediğini ve önemli fırsatları kaçırdığını söyleyen Dindaş, bundan sonra ‘Street Soul’ kitabının serisini yapmayı istiyor. Graffiti alanında da çizimlerinin değiştiğinden bahsediyor: ‘Robotlar, sevimli karakterler, solucanlar yapmaya başladım. Yazı stilim de daha karmaşık hale geldi. Eskiden graffitiyi sevdirmek için klasik çalışıyordum. Artık canım ne isterse onu yapıyorum.’ 144 sayfa renkli basılmış olan ‘Street Soul‘u, Taksim’de Robinson Crusoe ve Mazot ile Pangaltı’ndaki bir graffiti dükkanı olan Donut Strore‘da bulmak mümkün.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107