Hatay‘ın Belen Geçidi‘nden Afrika’ya kadar uzanan göçmen kuşların kış yolculuğunun 15 Kasım‘a kadar sürecek.
Doğa Derneği Proje Sorumlusu Eray Çağlayan, yazı geçirmek ve üremek için ilkbaharda Türkiye’ye gelen veya Anadolu üzerinden geçen göçmen kuşların, kış mevsimini geçirecekleri Afrika’ya doğru başlayan yolculuklarının sürdüğünü söyledi.
Göçmen kuşların türlerine göre değişen yolculuğunun ağustos sonunda başladığını belirten Çağlayan, kışı geçirmek için ilk kanat çırpanların arı şahinleri, leylekler ve kızılsırtlı örümcekkuşu ve söğüt bülbülü gibi bazı ötücü kuşlar olduğunu ifade etti.
Daha sonra da kasım ayının sonuna kadar küçük orman kartalı, kara leylekler ve birtakım yırtıcı kuşlar ile sulak alanda yaşayan diğer bazı türlerin yola çıktığını kaydeden Çağlayan, ”Kuşların, ağustos sonu ve kasım ortasına göre değişen tarihlerde Afrika’ya doğru kanat çırpması ise tür ve davranışlarına göre değişiyor. Ancak bu yıl havaların serin gitmesi, kuşların yolculuğu başlama tarihini erkene almış olabilir” şeklinde konuştu.
Çağlayan, ilkbahar göçünde Afrika Rift Vadisi uzantısını takip ederek Hatay’a ulaşan göçmen kuşların, kuzeydoğu ve kuzeybatı yönlerine doğru göçe devam ettiklerini söyledi.
Kuşların, Boğaziçi’ni geçerek Kuzey Trakya’ya ve Balkanlara, diğer kolda Artvin üzerinden Kafkaslara ve daha kuzeydeki üreme alanlarına ulaştığını anlatan Çağlayan, sonbahar göçünde de aynı güzergah üzerinden Afrika’ya geri döndüklerini bildirdi.
Çağlayan, bu kuşların bir kısmının Türkiye’yi geçit olarak kullandığını, leylek gibi bazı türlerin ise üremek amacıyla belirli dönemlerde yuvalandıklarını vurguladı.