ABD Başkanı Barack Obama’nın teşvik paketinde bilimsel projelere de büyük bir fon ayırıldı. Bu tip kamu projelerini inşa etmek kuşkusuz büyük bir mühendislik yeteneği gerektiriyor. 2009 Ulusal Mühendisler Haftası “Geleceğin Kenti Yarışması”na katılan gençler de bu konuda yetkililerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Washington’da her yıl yapılan yarışma aslında ortaokul öğrencilerinin kariyer hedeflerine mühendisliği de dahil etmeleri için ortaya atılmış bir fikir.
Geleceğin Kenti Yarışması’nda son tura gelindiğinde Ohio Ortaokulu öğrencileri tüm ülkeden katılan 1100 kişinin içinden sıyrılan 38 takımın üyeleri arasındaydı. Öğrenciler projelerini jüriye sundu. Jüri üyelerinden biri, “Bize, hem yenilenebilir su kaynağı olan, evde suyun geri dönüşümünü, suyun arıtılmasını sağlayan ya da su kullanımını azaltan yeni teknolojiyi anlatabilir misin?” diye sordu. Öğrencilerden Tom Krajnak’ın yanıtı ise şöyleydi: “Mikrobik yakıt hücreleri, tükettikleri atıklarla enerji üreten bakterilerden sağlanan enerjiyi su sistemindeki pompaları çalıştırmak için kullanıyor.” Diğer bir öğrenci Wyatt Perry ise bu soruyu şöyle yanıtladı: “Su, filtreleme sistemi sayesinde soya fasülyelerinin büyümesini sağlıyor. Bu fasülyeler yenmiyor ama şehir ulaşımını sağlayan birimlerde kullanılan biyo-yakıt üretiminde kullanılıyor.”
Bu yılki yarışmanın konusu su. New Jersey’deki Valley Park Ortaokulu öğrencileri projelerinde, Çin’in Yangtze Nehri kıyısına “Umut Kenti” kuruyor. Bol, temiz ve güvenli içme suyu sağlayabilecek yeniliğin mimarları Jack Maguire ve Bobby Matts adlı öğrenciler. Maguire, “İcadımız, nano robotlar yardımıyla fiziksel ve kimyasal kirleticilerin ayrıştırılmasını sağlıyor,” derken, Matts da “Suyu ziyan etmeden kullanmamızı sağlıyor,” diye ekliyor. Öğrencilerin 22. yüzyılı anlatan “Umut Kenti” tasarımlarında binaların dış yüzeyinde güneş enerjisi depolayan polimerler var ve halk basınçlı suyla çalışan araçlar kullanıyor. Bunların gerçekleşebileceğine inanan bir diğer öğrenci Runhe Li şöyle konuşuyor: “Bu kenti ileride gerçek olabilecek şekilde kurduk. 2175 yılında bütün bunların gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.”
Houstan’daki bir okuldan gelen genç mühendisler kişisel hızlı transit sistemleriyle bu yılın özel ödülünü aldı. Sistem yenilenebilir enerji kullanıyor. Öğrenciler bu projeyi kendi kentlerinde uygulamak istiyor. Yasmine Sanai ve Ali Ahmed adlı öğrenciler bu maketi tasarlama ve inşa etme sürecinin kendilerine mühendislik tecrübesi kazandırdığını söylüyor. Ahmed’e göre bu proje mühendislerin dünyanın liderleri olduğunu ve bilimsel verileri hayata geçirdiklerini gösteriyor. Ulusal Mühendislik Haftası Vakfı da işte bu nedenle, yarının dünyasını şekillendirecek genç yetenekler yetişmesi için yarışmaya sponsorluk yapıyor.