Genellikle uzun süre hayatta kalan kartalların bazı türlerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bunlardan biri de Britanya’da ender görülen ve kuşkusuz avının üzerine doğru saldırıya geçmiş olan Altın Kartal (Aquila chrysaetos)’dır.
İŞTE ALTIN KARTAL’IN AVLANMA ANLARI!..
BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, yüzlerce metre yükseklikte uçarken yerdeki küçücük bir tavşanı bile seçebilen alan bu çevik ve yırtıcı kuş en fazla saatte 240 kilometre hızla dalışa geçebiliyor. Buna rağmen Altın Kartal’lar avlanırken bu dalışı sık sık yapmıyor. Genellikle avını kapmak için dağ kenarlarından daha alçak uçuyorlar.
Altın Kartallar’ın kanat genişliği 2 metreden daha uzun olabiliyor ve normalde yabani tavşan, tavşan ya da orman tavuğu gibi orta büyüklükte avlarla besleniyorlar. Fakat bu kuşların tilkileri, evcil kedileri ve hatta yavru geyikleri de pençeleriyle yakalayabildikleri biliniyor.
İngiltere’de ve Avrupa’da nesli tükenmekte olan bu kuşlar, Britanya’ya geri dönüş yapıyorlar. Güney ve Batı İskoçya’da 400’den fazla yetiştirilmiş çift bulunuyor. Bu nedenle bu hayvanlar çok sıkı şekilde korunuyor. Altın Kartallar’dan birini öldürmenin cezası ise 6 ay hapis ve 5 bin pound para cezası.
Altın Kartallar, neslinin korunması için her yıl çiftleştiriliyor ve sarp kayalıklarda ya da ağaçların üzerinde oluşturdukları aynı kartal yuvasına geri bırakılıyor. Her yıl kartal sayısı artıyor, böylece kartalların yuvası da büyüyor. Britanya’da bulunan en büyük kartal yuvası 4,6 metre derinliğindeydi. Bunun bu hale gelmesinin 40 yıl aldığı düşünülüyor.
Zaman