22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Konferansında John McConnell tarafından Dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek fikri ile ortaya çıktı.
John McConnell’in ilk önerdiği Dünya Günü kutlamaları için tarih ise ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart olmuştur. Daha sonra ise, çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile 22 Nisan 1970 tarihinde ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçti. Senator Nelson bu önerisi ile ilgili şu yorumu yapıyordu:"Bu adeta bir kumardı… Ama işe yaradı."
O dönemde Amerika’da hava kirliliği çok büyük bir sorundu. Bu soruna dikkat çekmek ve temiz hava, temiz çevre isteyen 20 milyon kişi Dünya Günü’nde biraraya geldi.Birçok konferans ve sempozyum düzenlendi, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk Temiz Hava Yasası ve Temiz Su Yasaları hazırlandı.
Bugün artık Dünya Günü sadece Amerika’da değil, Dünya’nın pek çok ülkesinde kutlanıyor… Hazırlıklara günler öncesinde başlanıyor… Dünya Günü bir şenlik havasında geçiyor.
Dünya Günü bu yıl 2010’da 40. yılının odak noktası olacak “Yesil Nesil Kampanyası"nın da başlangıcı oluyor. Dünya Günü 2009, Aralık ayında başlayacak yeni küresel iklim anlaşması müzakereleri için eylem ve sivil toplum katılımını teşvik ediyor.
“Yeşil Nesil Kampanyası"nın temel prensipleri;
– Kömür de dahil tüm fosil yakıtlara bağımlılığı azaltacak yenilenebilir enerji temelli karbonsuz bir gelecek,
– Sorumlu ve sürdürülebilir tüketim alanında bireysel çabalar,
– “Yeşil İş Olanaklari” ile milyonlarca insanı yoksulluktan kurtaracak “yeşil ekonomi” ve eğitimde çevreci bir bakış açısı….