Özellikle çarpık ilişkilerin merkezde olduğu televizyon dizilerinin izlenme rekorları kırması, uzun zamandır gündemden düşmüyor. Selçuk Üniversitesi Radyo Tv bölümü öğrencisi Candan Koçak, hazırladığı Kültürel Değişim Sürecinde Kadın-Erkek İlişkileri ve Televizyon Dizilerindeki Değişim Göstergeleri: Değişim Sürecini Üniversite Gençlerinin Algılayış Şekilleri konulu tezde, televizyon dizilerinin üniversite öğrencileri arasındaki etkilerini ele aldı. Çalışmaya göre, televizyon diziler gençler üzerinden sanılandan daha az etkili.
Yapılan araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 44,7’si evlenmeyi düşünüyor. Bu durumun toplumun evliliğe bakış açısındaki değişimin göstergesi olduğunu ifade eden Koçak, bu değişimde dizilerin sanıldığı kadar etkili olmadığını söylüyor. Zira yapılan ankete göre üniversite öğrencileri ikili ilişkilerinde televizyon dizilerinden etkilenmediklerini ifade ediyor.
Dizilerin kişisel ve düşünsel değişime yol açıp açmadığına bakıldığında ise üniversite öğrencilerinin, akrabalık ilişkileri, sınıf ayrımı, değersizlik ve paylaşım konularında hiçbir değişime uğramadıkları; diğer konularda ise "çok düşük" düzeyde bir değişime uğradıkları sonucu çıkıyor.
Ayrıca çalışmaya göre, kırsal kesimden gelen öğrencilerin yaşadığı kültür şokunda, televizyon dizilerinin tahmin edilenden daha az bir etkiye sahip olduğu görüşü ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmaya göre, gençlerin televizyon dizilerini izlemekle birlikte, bunu günlük yaşantılarına aksettirmedikleri, çünkü dizilerdeki kişilerin ve olayların gerçeklikle bağlantısı olmadığının farkında oldukları anlaşılıyor.