57. Alay Şehitliği’nde de tören düzenlendi. Törenler kapsamında Gelibolu’da bulunan Anzak Koyu’nda şafak töreni düzenlendi. Çanakkale’den Gelibolu’ya gece saatlerinde geçen binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, soğuk havada törenin başlamasını uyku tulumları içinde, kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşı’na ilişkin belgesel ve röportajları izleyerek bekledi.
Tören, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Yeni Zelanda ordu bandolarının sunduğu müzik dinletisi ile başladı. Merasim kıtasının yerini almasının ardından törenin açılış konuşmasını Avustralya Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral David Hurley yaptı.
Korgeneral Hurley, 94 yıl önce şafak sökerken bu kıyılarda tam bir karmaşa ve kaosun hakim olduğunu belirterek Gelibolu Yarımadası’nın ”büyük yiğitliklere, benzeri görülmemiş kahramanlıklara sahne olduğunu” söyledi. Savaşı yaşayanların aklından tam olarak neler geçtiğinin hiç bir zaman bilinemeyeceğini ifade eden Korgeneral Hurley, ”ama onlar Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye’nin tarihlerinde can alıcı bir yeri olan o anların parçası oldular” dedi.
YENİ ZELANDA GENEL VALİSİ SATYANAND
Törende konuşan Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand, Gelibolu muharebesinin bir facia ve muharebenin korkunç sonuçlarının bugün insanlara savaşın kesinlikle beyhude olduğunu hatırlatması gerektiğini ifade etti.
Konuşmasında, Anzak askerlerinin Çanakkale Savaşı’nda karşı karşıya kaldıkları kötü koşulları anlatan Sir Satyanand, askerlerde savaşın başındaki iyimserliğin, bir süre sonra yerini ”bu kıyımın sona ermesi arzusuna” bıraktığını kaydetti. Gelibolu’daki fedakarlıkların aynı zamanda Yeni Zelandalılar ile Avustralyalılar arasında derin bağlar oluşmasını sağladığını belirten Sir Satyanand, Avustralyalı tarihçi Charles Bean’in ”3 günlük gerçek bir tecrübe yüzyılların yıkamayacağı bir dostluk doğurdu” sözlerine atıfta bulundu.