Aileler şimdi ikinci çocuk istiyor. Yetkililer, her ne kadar ülkedeki tek çocuk politikasının ciddiyetle sürdürüleceğini açıklasa da yaşlanan toplum ve tek çocuklu ailelerin karşılaştığı sorunlar aileleri ikinci çocuk istemeye yöneltti.
Çocuklarının çocukluk dönemlerini mutlu geçirmeleri ve uzun vadeli bir bakış açısıyla çocuklardaki, gelecekte ebeveynlerine bakma ve ilgilenme adına oluşacak baskıyı azaltmak için ikinci çocuk istedikleri bildirildi.
Guangzhou Günlüğü gazetesinin haberine göre, Guangzhou’daki aile eğitim seminerinde konuşan Şanghay Sosyal Bilimler Aile Araştırma Merkezi sekreteri Zhang Liang, 2009’da doğan çocukların yüzde 29’u ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelirken, 2000 yılına göre bu oranda yüzde 3 artış gözlendiğini söyledi.
2000 ve 2006 yılındaki ulusal anketlere göre, ankete katılanların yarıdan fazlası ikinci bir çocuk sahibi olmayı ümit ediyor.
Ayrıca kırsal kesimdeki halkın, kentte yaşayanlara göre ikinci bir çocuk için daha büyük bir isteğe sahip oldukları da kaydedildi.
Sun Yat-sen üniversitesinde görevli Doçent Li Xiyuan, iki çocuğa sahip olan birçok ebeveynin, bir kardeşe sahip olmanın çocukların büyümelerinde daha iyi bir etkiye sahip olduğuna inandıklarını belirtti.
Li ayrıca ailede fazla çocuğun olmasının bir başka olumlu etkisinin ise ileride çocukların ailelerine bakma yükü paylaşımının sağlanması olduğuna dikkat çekti.
Ankete katılanlardan sadece bir çocuğun olmasını tercih edenlerin ise, çocuk yetiştirmeyi çok zaman ve para isteyen bir iş olarak gördükleri ve ayrıca ikinci çocuk ile birlikte artan harcamaları tedarik etmeye güçlerinin yetmemesinden dolayı ikinci çocuğa sıcak bakmadıkları ifade edildi.
Devletin tek çocuk politikasına rağmen, ülke basınında ikinci çocuk isteme ve tek çocuk politikasının oluşturduğu sosyal sorunların dile getirilmesi dikkat çekiyor.
Çin, nüfusu kontrol etmek ve nüfus artış hızının yüzde 1’in altına inmesi amacıyla 1970’lerde ‘tek çocuk’ politikasını yürürlüğe koymuştu.
Ancak erkek çocuk özlemi ve yaşlı nüfusun giderek artması, Çin’de sosyal sorunlar ve demografik dengesizliklerin kapısını aralamaya devam ediyor.
Çin’de geleneksel olarak erkek çocuk tercihi oldukça yaygın. Aileler erkek çocuk yaptırmak için kürtaj ve diğer kanunsuz yollara başvuruyor.
NÜFUSUN YÜZDE 51’İ ERKEK, YÜZDE 48’İ KADIN
Öte yandan Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Çin’in kıta kesiminde yaşayan nüfus, 2010’da yapılan son sayıma göre 1,3397 milyarı buldu. Beşinci nüfus sayımının yapıldığı 2000’den bu yana ana kıtadaki nüfus 73.9 milyon kişi arttı.
İstatistiklere göre, Çin nüfusunun yüzde 51.27’sini erkekler, 48.73’ünü ise kadınlar oluşturuyor ve ülkede her 6 erkek bebeğe karşılık, 5 kız bebek dünyaya geliyor.
Ülke nüfusunun giderek yaşlandığına dikkat çekilirken, 60 yaş ve üzerindekilerin Çin nüfusunun yüzde 13.26’sını oluşturduğuna işaret edildi.
Nüfus artış hızını ise önümüzdeki yıllarda hedeflenen yüzde 1’in de altına inerek, negatife dönüşeceği yorumları yapılıyor.
Çinli yetkililere göre, ülke genelinde sıkı biçimde uygulanan tek çocuk politikasıyla nüfusun 300 milyon daha artması engellendi.
CİHAN