Çanakkale Domatesi Marka Olma Yolunda

Doğal Yaşam
‘Çanakkale Domatesinin Coğrafi İşaret Alması ve Markalandırılması’ kapsamında Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alması ve markalandırılması am...
EMOJİLE

‘Çanakkale Domatesinin Coğrafi İşaret Alması ve Markalandırılması’ kapsamında Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alması ve markalandırılması amacıyla proje hazırladıklarını söyledi.

Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na sunduklarını, projenin, kabul edilmesi halinde Çanakkale domatesinin markalaşmasının önünün açılacağını belirtti.

Toplam 134 bin TL olan proje bedelinin, 75 TL’sini kalkınma ajansının üstlendiğini ifade eden Ulus, üreticilere, domates üretimi için yerinin hazırlanması, gübrelenmesi, sulaması, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi konularında eğitim verileceğini kaydetti.

Eğitimin ardından üreticinin yetiştirdiği domatesin gerekli tahlilleri yapıldıktan sonra ilgili yerlere müracaatta bulunarak, coğrafi işaret ve marka tescilini isteyeceklerini belirten Ulus, şöyle dedi:

‘Her yerde Çanakkale domatesi tabiri kullanılıyor. Kendi kendimize Çanakkale domatesi marka diyoruz. Peki marka almış mı? Hayır. İşte bunun için proje hazırladık ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na sunduk. Projemizin kabul edilmesi halinde bölgedeki 693 üreticiye domateste iyi tarım uygulamaları eğitimi verilecek. Damlama sulama, gübreleme ve toprak hazırlığı gibi birçok konuda üreticiler bilgilendirilecek. Eğitimler 3 ay boyunca devam edecek. Amacımız, Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alması ve markalandırılması. Tabi bütün bunları projemizin kabul edilmesiyle yapacağız. Biz projemizi hazırladık ve ajansa sunduk.’

Domateste iyi ürün alabilmek için bir yıl domates ekilen araziye 8-10 aynı ürünün ekilmemesi gerektiğine işaret eden Ulus, ‘Ama üreticinin fazla arazisi olmadığı için 3 – 4 yıl sonra bir daha domates ekmek zorunda kalıyor. Böyle olunca da gübreyi fazlalaştırıyor.

Bu da toprağa zarar veriyor. Vereceğimiz eğitimle biz bunu aşmış olacağız. İlaçlama konusunda bilgilendirme yapacağız’ diye konuştu.

ÜRETİM FAZLALIĞI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

İlhan Ulus, bu yıl domates üretiminin geçen yıla oranla oldukça fazla olduğunu söyledi.

Domatesin, geçen yıl kimsenin beklemediği şekilde yüksek fiyattan satıldığını, yüksek fiyatlar nedeniyle bu sene herkesin domates ekimi yaptığını ifade eden Ulus, bunun da arz talep dengesini bozduğunu vurguladı.

Ulus, ‘Bu yıl domates maliyetin altında satılıyor. Üretici domatesini, 25 kuruşa satıyor. Bu rakam çiftçiyi batırır. Zaten domatesin çiftçiye maliyeti 30 kuruş’ dedi.

Geçen sene belli bir kesimin domatesten iyi para kazandığını, bu nedenle üreticilerin domates ekimine yöneldiğini kaydeden Ulus,’Aşırı bir domates dikimi vardı. Mesela Kumkale’de buğday yerine bugüne kadar ikinci ürün olarak hiç domates ekilmemişti. Çiftçi, ilk defa bu yıl buğday hasadının ardından yerine domates dikti. Piyasaya çıkan mal fazla olunca da denge bozulmuş oldu’ şeklinde konuştu.

AA