Dünya Sağlık Örgütü ile Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı arasında devam eden "domuz gribi" konusundaki görüşmelerde, "Hac döneminde sadece Mekke’de 3 milyona yakın Müslüman bir araya geliyor. Kabe’yi de aynı anda on binlerce kişi tavaf ediyor. Tavaf sırasında hacılar birbirlerine o kadar yakın ki önlem alınmaması halinde grip domino etkisiyle tüm İslam dünyasına yayılabilir" endişeleri öne çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü, Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’na domuz gribinin hac mevsimine kadar kontrol altına alınamaması halinde iptalin dini, sosyal ve ekonomik bir sakıncası olup olmadığını sordu. Suudi yetkililer de, "İptal edilmemesi için gerekli tüm önlemleri alalım. Ama başarılı olunamazsa yapacak bir şey kalmaz" dedi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri de "Bilim adamları düzeyinde görüşmeler sürüyor. Kararı onlar verecek. Biz de gelecek habere göre hareket edeceğiz" dediler. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, Sağlık Bakanlığı’nın alacağı tüm kararlara uyacaklarını belirtti.
SAĞLIK EMNİYETİ ÖNEMLİ
Diyanet İşleri Başkanlığı Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem de şöyle dedi: "Haccın farz olması için her çeşit emniyetin bulunması gerekir. Sadece mali güç yeterli değildir; aynı zamanda yol ve sağlık emniyetinin de olması gerekir. Eğer Dünya Sağlık Örgütü ortada ciddi bir salgın tehlikesi olduğunu ilan ederse, hac ilan edilen yıl için kaldırılır."