Böceklerin sayısı saymakla bitmez

Doğal Yaşam
Uzmanlar, dünyada 1 milyon 720 bin hayvan türünün olduğunu ve bunun 854 binini böceklerin oluşturduğunu belirterek, böceklerin insanlar için çok faydalı olduğunu bildirdi.   Atatürk Üniversitesi ...
EMOJİLE

Uzmanlar, dünyada 1 milyon 720 bin hayvan türünün olduğunu ve bunun 854 binini böceklerin oluşturduğunu belirterek, böceklerin insanlar için çok faydalı olduğunu bildirdi.
 
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, dünyada yeni buldukları böcek türlerine o yörenin ismini verdiklerini belirterek, Erzincan’da buldukları bir böceğe Erzincan, Erzurum’da buldukları bir böceğe Palandöken, Erzurum gibi isimler verdiklerini söyledi.
 
Böceklerin o bölgenin tapusu mahiyetinde olduğunu ifade eden Yıldırım, ”Dünyada birçok bilim adamı, sevdikleri isimleri, dünya durdukça yaşaması için böceklere değişik isimler veriyorlar. Yani böceğe kişilerin isimlerini veriyorlar” dedi.
 
Böceklerin sadece pire, tahta kurusu, insanlar için zararlı böcekler olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ”Dünyada 1 milyon 720 bin hayvan türü var. Bunun 854 binini böcekler oluşturuyor. Bunlardan bin civarında zararlı tür, diğerlerinin hepsi faydalı. Bir kısmının nötr bir kısmının ise henüz daha hangi gaye için yaratıldığı bilinmediği için faydaları daha bilinmiyor. Zaman geçtikçe bunun faydaları biliniyor” diye konuştu.
 
Fakülte olarak, Türkiye’nin büyük entomoloji müzesine sahip olduklarını vurgulayan Yıldırım, müzede 20 bin civarında teşhis edilmiş, 20 binin üzerinde de teşhis edilecek materyal bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin böcek bakımından bir kıta özelliği gösterdiğini ifade etti.
 
”Böcek bakımından Avrupa’dan daha zenginiz”-
 
Yıldırım, şunları kaydetti:
 
”Böcek bakımından Avrupa’dan daha zenginiz. Yani biyoçeşitlilik yönünden çok zenginiz. Her yıl yeni böcek türleri, biz ve yabancı bilim adamları tarafından ülkemizde bulunuyor ve bunları tanımlıyoruz. Yabancı bilim adamı arkadaşlarım buldukları beş yeni böceğe, benim ismimi verdi. Dört tane böceğe ‘Yildirim’ diye soyadımı koymuşlar, bir tanesine de ismimi koymuşlar. Bu benim için bir onur. Çünkü dünya durdukça o böcek türlerinde o isim yaşayacak. Yani herkese bu isim verilmez, bu onur.”
 
Sürekli böcekler üzerine çalıştığını anlatan Yıldırım, ”Sadece üç tane beş tane veya diyelim ki 40-50 tane zararlı böcekler için olumsuz değerlendirmemek lazım. Böceklerin hepsi bizim hizmetimizde. Onların bize çalıştıklarını, faydalarını görünce insan öyle dersler alıyor ki şaşırıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
 
Biyoçeşitlilik bakımından Türkiye’nin en zengin bölgesinin Doğu Anadolu Bölgesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ”Benim uzman olduğum familyadan 300 tane tür var ve bunun 200 tanesi Doğu Anadolu’da bulunuyor. Bunlardan 71’i Türkiye’de yeni tanımlanmış. Bunlardan bir kaçını da biz tanımlamışız” dedi.
 
Prof. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti:
 
”Dünyada 854 bin böcek türü var. Bunun yüzde 10’unu bizim ülkemiz karşılıyor. Yani 80 ile 100 bin civarında böcek türü var. Ülkemiz böcek türü bakımından Avrupa kıtasından daha zengin. ‘Böceklerin acaba insan için faydaları neler, bunları insanın lehine nasıl kullanabiliriz, nasıl faydalanabiliriz?’ Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bugün tozlaşma tamamen arılar tarafında sağlanıyor ki hayatın, yaşam zincirinin en önemli halkasını arılar oluşturuyor. Arılar olmasa belki hayat devam etmeyecek. Çünkü bitkilerin tozlaşmasının yüzde 95’ini arılar sağlıyor. Yüzde 5 ancak rüzgar tarafından sağlanıyor.”

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR
 
Yıldırım, ”Böceklerin faydaları o kadar çok ki hakikaten saymakla bitiremiyoruz. Sayılamayacak kadar insanoğluna hizmetleri var. Tabii sadece bin civarında zararlıları var. Bunun için böcekleri ‘pis bir yaratık’ olarak görmek doğru değil. Dünyada 20 bin civarında yaban arı türü var. Bunların hepsi tozlaşmayı, tohum bağlamayı sağlıyor, kaliteli ürün elde etmemizi sağlıyor. Bilim dünyasına da önemli katkı sağlıyor” dedi.

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107