Doğanın sunduğu sayısız gizemli olaylardan bir tanesi de buz çiçekleri. -12 dereceye dayanabilen Aptenia Cordifolia türünün aksine, doğada aynı ismi paylaşan ve tamamen buzdan oluşan çiçekler de var.
Işıltılı görünümü ve soğuğa dayanıklığıyla bilinen Aptenia Cordifolia, zarif bir çiçek. Ancak aynı adı paylaştığı ve tamamen buzdan oluşan çicekler, doğanın en ilginç ögelerinden biri.
Gece bastırmadan veya sabahın ilk ışıklarında ağaçların üzerinde gözlemlenen bu çiçeklere, “buzdan sakallar” da deniyor. Sebebi, kıvrımlı yapılarıyla ağaçların üzerinde büyüyen beyaz saçlara benzemeleri.
Bu çiçeklerin (buzların) nasıl oluştuğuna gelirsek: io9 sitesinin verdiği bilgiye göre, buz çiçekler sıcaklığın donma noktasının altına düştüğü anlarda, uzun köklü bitkilerin veya ağaç kabuklarının üzerinde oluşmaya başlıyor. Kışa nazaran, bu çicekleri baharın başlarında veya sonbaharın sonlarında görme ihtimali daha yüksek.
NASIL OLUŞUYOR?
Uzun süre nasıl oluştukları hakkında soru işaretleri bulunan buz çiçekler, basit bir deneyle sırlarını ortaya koydu. Bitki köklerine ait kısımlar kesilerek, emebilecekleri kadar su çektikleri ortama kondu. Ardından, sıcaklık yavaş yavaş sıfırın altına indirildi ve buzdan kıvrımlar oluşmaya başladı.
Bitki köklerindeki su, kılcal hareketle çok küçük olan kılcal damarlardan çıkmaya çalışıyor. Kök içinde sıkışan su çok yavaş bir şekilde dışarı çıkıyor, bu esnada soğuyor. Daha fazla su çıkmaya çalıştıkça, uzayarak devam eden bir buz figürü beliriyor. Ortaya çıkan buz, iplik, kürk veya yaprak gibi birçok şekle bürünebiliyor.
ntvmsnbc.com