Bisiklet Yolu da Bir Hizmettir!

Doğal Yaşam
Teknoloji hayatımızın her alanına girdikçe insanların bedenlerini kullanma alanları o kadar da azalıyor.  İşe, eve, en kısa mesafeye bile gitmek için araba kullananların sayısı özellikle metropol...
EMOJİLE

Teknoloji hayatımızın her alanına girdikçe insanların bedenlerini kullanma alanları o kadar da azalıyor.  İşe, eve, en kısa mesafeye bile gitmek için araba kullananların sayısı özellikle metropollerde hiçte azınsanacak gibi değil. Bu da çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Ancak çevre düzenlemelerine baktığımızda İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde vatandaşların kullanabileceği alanlar pek de düşünülmemiş. En azından kısa mesafelerde bisiklet kullanımını teşvik edici yollar belediyeler tarafından yapılmalı. Ancak belediyeler bisiklet yolu yapmayı hizmet olarak görmüyorlar. 

Çevreye ve insan sağlığına faydalı olduğu için gelişmiş ülkeler tarafından desteklenen bisiklet kullanımı Türkiye’de büyük bir sorun olarak ortada duruyor.

Avrupa’da bisiklet kullanımına teşvik için fiziksel şartlarda yapılan iyileştirmeler ile ekonomik destek verilirken Türkiye’de birçok belediye bisiklet yolu yapmayı hizmet olarak görmüyor.  
 
Türkiye’de her yıl 1 milyon bisikletin satıldığına dikkat çeken Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, ancak yerel yöneticilerin bisiklet yolunu hâlâ bir hizmet olarak görmediğini söylüyor. Nadir de olsa Konya ve Kayseri gibi birkaç şehrin dışında bisikletlilerin trafikte var kabul edilmediğini anlatan Suyabatmaz, son yıllarda artık bisikletin çocuk oyuncağı olmaktan çıkıp her yaştan vatandaşın kullandığı bir araç olduğunu dile getirdi. Ekonomik krizin yaşanmasıyla Avrupa’da birçok ülkenin ekonomik olduğu için bisiklet kullanımını teşvik edecek fonlar ayırdığına değindi. ABD’de bisiklet kullanıcılarına ayda 20 dolar destek verildiğini de anlatan Suyabatmaz, "Türkiye’de bisiklet yolu bile hâlâ belediyeler için bir hizmet olarak görülmüyor." şeklinde konuşuyor.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü Başkanı İhsan Memiş de bisiklet kültürünün Türkiye’de kabul görmediğini dile getiriyor. Memiş, çoğu yerde yaya kaldırımlarında bile yürümenin mümkün olmadığından yakındı.