Besili Kurban Nasıl Anlaşılır?

Doğal Yaşam
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Dağ, canlı büyükbaş kurbanlıkların kilogram fiyatının, besiciliğin merkezlerinden biri olan Konya’da 11-12 lirad...
EMOJİLE

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Dağ, canlı büyükbaş kurbanlıkların kilogram fiyatının, besiciliğin merkezlerinden biri olan Konya’da 11-12 liradan satıldığını söyledi.

Et fiyatlarının yüksek seyretmesinin kurbanlık hayvan seçimini daha da önemli hale getirdiğini ifade eden Dağ, ”Herkes kurbanda, ödediği paranın karşılığında en fazla miktarda eti elde etmeye çalışır. Doğru kurban seçimi yapılamaması durumunda uğranılacak maddi kayıp bugün, geçmiş dönemlere göre daha yüksek. Örneğin kurbanın canlı ağırlığı gerçek ağırlığından 30 kilogram daha yüksek tahmin edilmiş olsa, yapılan bu hatalı tahmin nedeniyle alıcı yaklaşık 300 lira zarara uğrayabilir” dedi.

KURBANLIK HAYVANIN BELİNE, DÖŞÜNE VE KUYRUK SOKUMUNA BAKIN

Hayvanın yeteri kadar besili olup olmadığını anlamanın en pratik yolunun ”kavram noktaları” denilen bazı noktaların elle kontrolü olduğunu anlatan Doç. Dr. Dağ, bu noktaların başında hayvanın bel bölgesinin geldiğini belirtti.

”Bu bölge elle yoklandığında kemik değil, dolgunluk hissedilmelidir” diyen Dağ, şunları kaydetti:

”Besili hayvanlara yandan ve üstten bakıldığında hayvanın vücudu geniş bir dikdörtgen, arkadan bakıldığında ise kare şeklinde olmalı, gövde silindir gibi yuvarlak bir yapı arz etmelidir. Sağlıklı besi hayvanları hareketli olup, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri de parlaktır. Tam etli hayvanlarda butlar dolgun ve dışa doğru bombelidir (dışbükey), vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirsizdir, kaburgalar elle bastırıldığında hissedilemez, sırt-bel kasları geniş ve sağrı düzgündür, boyun kalın ve vücutla bağlantısı güçlüdür, karın ise sarkık değildir. Yağ kavram noktaları olarak adlandırılan kuyruk sokumu çukuru ve döşün (ön bacakların yukarda vücuda birleştiği ön kısım) aşırı dolgun olması hayvanın yağlandığının bir göstergesidir. Geniş ve kısmen dolgun bir döş, hayvanın tam olarak besilendiğini ve istenilen oranda yağlandığını gösterir.”

Dağ, canlı kilo ile kurban alırken yüzde 5 ile 8 arasında tokluk firesi düşülmesinin de unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

KURBANLIĞIN KİLOSUNU BİLİN, SATICIYI BİLE ŞAŞIRTIN

Doç. Dr. Dağ, canlı büyükbaş hayvanların bir miktar yanılma payı ile birlikte yaklaşık kaç kilogram gelebileceğini ise ”göğüs çevresine göre ağırlık tahmin cetveli” yardımıyla herkesin kendisinin pratik bir şekilde tespit edebileceğini söyledi.

Dağ, bu tekniğin, kültür ırkları için geliştirildiğini, bu nedenle Siyah Alaca, Esmer ve Simental ırkları ile bunların melezlerinde kilo tahmini için tavsiye ettiklerini, zaten kurbanlık hayvanların yaklaşık yüzde 75’inin kültür ırkları ve bunların melezleri olduğunu ifade etti.

Bu işlemi yapabilmek için pazara çıkarken kişilerin yanlarına alacakları mezura (şerit metre) ile hayvanın ön ayaklarının hemen arkasından göğsünün, sırtına kadar çepeçevre ölçülmesinin yeterli olacağını belirten Dağ, ”Göğüs ölçüsünün santimetre cinsinden sonucu, söz konusu tahmin cetvelindeki ‘canlı ağırlık” değerleriyle eşleştirilir. Bu canlığı ağırlığın tokluk durumuna göre değişmekle birlikte yüzde 55-65’i ise size hayvanın çıkaracağı gövde et miktarını yaklaşık olarak verecektir” diye konuştu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107