Bayrampaşa ve Mardin El Ele!

Doğal Yaşam
Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Meclisi oldukça güzel bir projeye daha imza attı. ’Ortak Kültür Hareketi Projesi’ kapsamında Mardin’den 15-18 yaş arası 15 genç İstanbul’da ağırla...
EMOJİLE

Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Meclisi oldukça güzel bir projeye daha imza attı. ’Ortak Kültür Hareketi Projesi’ kapsamında Mardin’den 15-18 yaş arası 15 genç İstanbul’da ağırlanıyor. Sosyal ayrımcılıkla mücadeleyi hedefleyen proje ile Mardinli çocuklar, hafta içi Bayrampaşa Gençlik Merkezi‘nde  (BAYGEM); müzik, tiyatro, halk oyunları, yazı atölyesi ve bilgisayar web tasarımı gibi alanlarda eğitim görüyor. Gençler cumartesi günleri İstanbul’u tanıma gezilerine katılıyor, pazar günleri ise Bayrampaşa Sporevi’nde fitnesstan bowlinge kadar pek çok aktiviteden yararlanabiliyor.

2007 yılında kurulan Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Meclisi, 2 yıldır faaliyet gösteriyor. 15–30 yaş aralığındaki toplam 34 üyeden oluşan meclisin kendi hazırladıkları yönetmeliklerine göre temel amacı; gençlerin politik konulara, dünya gündemi ile sosyal olaylara karşı duyarlılığını arttırmak ve gençlerin bu konulara aktif katılımını desteklemek. Bu görev duygusuyla yola çıkan Meclis, Bayrampaşa ile Mardin arasında bir kültür hareketi köprüsü kurdu.
 

bayrampaşaBayrampaşa Belediye Başkanı  Hüseyin Bürge, ülkemizin çeşitli bölgelerinde ekonomik güçlük yaşayan ya da bulunulan coğrafya itibarıyla imkanları kısıtlı gençlerin topluma dahil olmaları için hazırlanan bu proje dolayısıyla Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Meclisi’ni tebrik etti. Bu projenin örnek davranışları beraberinde getirmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Bürge, bu gençlerin sosyalleşmesi, özgüvenlerinin ve sorumluluk duygularının artmasının kendileri dışında çevrelerine de etki edeceğini belirtti.

Toplumumuzda sosyal ayrımcılığın kalkması için her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini savunan Başkan Bürge, Gençlik Meclisi’nin bu konudaki çalışmalarını her zaman destekleyeceklerini ifade etti.

Projenin İçeriği

Projenin ana teması ekonomik sıkıntılar ve bulundukları yer itibariyle toplum tarafından ayrıma maruz kalmış gençlerin İstanbul’a getirilerek buradaki yaşıtlarıyla beraber vakit geçirmelerini sağlamak, onların sosyal ayrımcılıkla ilgili bilinçlenmelerini ve bu konuda mücadele edebilmeleri için öz güvenlerinin ve sosyal yönlerinin gelişimine katkıda bulunmak. Projedeki faaliyetlerde gençlerin etkileşim dışında yaratıcılıklarını kullanabilecekleri ve girişimciliklerini destekleyecekleri faaliyetlere de yer veriliyor. Proje başlangıç anından itibaren gençlerin aktif katılımı ile sorumluluk ve öz güven duygularının kazanımını ve sosyal ayrımcılık hakkında fikir sahibi olarak sorunun çözümüne yönelik yaratıcı çözümler bulmalarını amaçlıyor.

Bu anlamda ekonomik yönden yeterli olmayan ya da bulundukları konum itibariyle merkezden uzak yaşamış kişilerin kendilerine toplumda bir yer edinmeleri için iki temel koşul yerine getirilmeye çalışılıyor. İlk olarak kişilerin bulundukları durumu bilmesi, kabullenmesi ve kendilerine olan öz güven duygularını geliştirmesi sağlanıyor ki ayrımcılık karşısında dimdik durmaları sağlanıyor. İkinci husus ise toplumun, en başta da gençlerin bu konu hakkında bilgilendirilmesi. Bu açıdan bakınca gençler bu toplumun geleceği olarak ayrımcılığın ortadan kalkmasında etkin rol oynayacak.

Proje kapsamında yapılacak olan tiyatro gösterileri, spor müsabakaları, kompozisyon yarışmaları ve atölye çalışmaları gençlerin yaratıcılıklarını ortaya çıkarmaya yardımcı olup yenilikçilik ve yaratıcılık yönlerini geliştirmede önemli bir etken olması bekleniyor. Gelişen sosyal yönlerinin yanı sıra gençlerin kendilerine olan güveni gittikçe artacak ve projenin hedeflediği ortamın sağlanmasına katkıda bulunması hedefleniyor.