Bayrampaşa İsmet Özel’i Ağırladı

Doğal Yaşam
Bayrampaşa Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikler kapsamında 19 Mayıs günü saat 18.00’de gerçekleşen konferansta İsmet Özel, ‘Türkiye Niçin Vatan?’ sorusuna cevap aradı. Konfer...
EMOJİLE

Bayrampaşa Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikler kapsamında 19 Mayıs günü saat 18.00’de gerçekleşen konferansta İsmet Özel, ‘Türkiye Niçin Vatan?’ sorusuna cevap aradı.

Konferansta konuşmasına “19 Mayıs ve 29 Mayıs’ların bir manası var mı? Varsa Nedir?” sorusuyla başlayan şair İsmet Özel, Türkiye’nin aslında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden önce Türklerin vatan haline gelmeye başladığını söyledi. İsmet Özel, çağ açıp kapayan bu fetihle Osmanlı Devleti’nde yerleşik bir düzenin esas alındığını anlattı. Ancak İsmet Özel, Anadolu’nun fetihten önce 13. yüzyılda özellikle gaza beyliklerinin çabalarıyla bir vatan geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin vatan oluşunda önemli bir faktör var. O doğrudan doğruya Türklerin kendileri. Haçlı seferleri başarısızlıkla sonuçlandığı zaman Papalık, İslam dünyasının dünya ölçüsünde kendilerini zor durumda bırakacak bir çizgiye ulaşmasına mani olmak üzere Mısır’ın iktisadi gelişmesine engeller getirecek tedbirlerin peşine düştü. Eğer Haçlı seferlerinin sonunda Mısır iktisaden çok başarılı bir hale gelirse Avrupa’nın mağduriyeti katlanacaktı. O yüzden Papalık bugün bizim bulunduğumuz toprakların iktisaden gelişmesinin destekçisi oldu. Dolayısıyla Türklerin Hıristiyanlar’dan toprak kazanarak buralarda hükümranlık tesis etmeleri Papalığı birinci derecede huzursuz etmiyordu. Bugün bizim vatanımız olarak bildiğimiz yerler Mısır’ın parlamaması için daha iyi yaşanır yerler olmasında Batılıların desteğine kavuşmuş yerler. Ama bu topraklar İslam alemi gözünde Hristiyanların düşündüğünün tersi bir mana sahibiydi. Papalık “Biz nasıl olsa onların ellerinden bulundurduğu imkanı şimdi nasıl müspet bir şekilde sevketmişsek menfi bir şekilde de sevkedebiliriz şeklinde” düşünüyordu. Ama Türkler başka bir yöntem, yani onların beklediklerinin dışında bir usul uygulayarak hadiseyi tamamen İslam aleminin lehine çevirdiler. ‘Türkiye Niçin Vatan?’ sorusunun birinci aşamasında Şam, Bağdat, Halep gibi muteber İslami alanı bugün Manisa, Amasya, Bursa gibi bölgelere aktarmalarıyla sonuçlandı. Yani Türkler gayri Müslimlerin elinden toprakları almakla kalmadılar. Bu toprakları İslam aleminin muteber yerleri haline getirdiler. Ve bu Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u olarak merkezi bir güç haline gelmesinin öncesinde oldu. Anadolu Selçukluları döneminde ve gaza beylikleri döneminde oldu. 13. asırda Osmanlı Devleti’nden daha beylik olarak bile sözetmediğimiz bir zamanda Anadolu toprakları Türkiye olmuştu. Ama o zaman adına Türkiye demiyorlardı. Diyar-ı Rum diyorlardı. Rum ülkesi yani. İnsanlarda kendilerine Romalı denmesinden gocunmuyorlardı. 13. asırda Türkiye doğdu. Türkiye olarak doğdu. Bunu Gaza beylikleri temin etti. 13 asırda düzen merkezi bir düzen değildi. Gayri Müslimlerin sözünün geçmediği ama İslami unsurların sözünün belirleyici olduğu bir toprak parçası olarak Türkiye doğdu.”

Şair İsmet Özel, bu kez dinleyenlerini Türkiye ve Türkler hakkında bilgilendirdi.

Birinci Dünya Savaşı sonrası ikinci kez Türkiye’nin vatan olmasının sağlandığını kaydeden İsmet Özel, bunun ‘hulusu kalb’le bu vatana bağlı olan insanların eliyle gerçekleştiğini anlattı. İsmet Özel, şunları söyledi:

“1918 yılında Türkiye diye bir ülkenin tarihten silinmesinin çok tabi karşılandığı bir dönem yaşandı. Ama İstiklal harbi verilmek suretiyle bu değişti ve elimizde bir Türkiye kaldı. Şimdi bu Türkiye meselesini düzgün bir şekilde anlamamız lazım. Acaba Türkiye’nin varlığı Türkiye’de yaşayan insanların şuurlu gayretleriyle doğmuş bir şey midir? Yoksa başından beri 13. asırda da 20. asrın ilk çeyreğinde de sadece burada yaşayan Müslümanların vatan duygusunu kaybetmemelerinin bir hasılası mıdır? Bunu anlamamız lazım. Yani Türkiye toprakları burayı gayri Müslimlere yağmalatmamalarıyla ortaya çıkan bir şey midir? Yoksa bu ülkede yaşayan gayretleri çabaları sonucunda elde edilmiş bir şey midir? Kesinlikle bu ikinci dediğim değil. O dünya şartlarıyla ilgili birşeydir. Bunun sonucunda da bu vatana hulusu kalple bağlı olan insanlar bu vatanı kendileri elde ettiler.”

TÜRKİYE KİMİN VATANI? 

‘Türkiye niçin vatan?’ sorusunun, ‘Türkiye kimin vatanı?’ sorusuyla birlikte sorulabileceğini de ifade eden İsmet Özel, bu konuda şunları söyledi:

“Türkiye niçin vatan sorusunu Türkiye kimin vatanı sorusuyla da mezcedebiliriz. Sakarya meydan muhaberesinde çarpışan güçlerin özelliklerine bakmamız lazım. Bir tarafta Yunan güçleri var. Ama bu Yunan güçleri İzmir’e çıkmış askerlerden müteşekkil değil. Onlar tabi ki var. Ama bu Yunan güçleri Türk topraklarında gayri müslimlerin teşkil ettiği bir kuvvet. Bunu söylemiyorlar. Öbür tarafta da kim var? Çağrılmadan gelenler var. Bizim Türk kuvvetleri Ankara hükümetinin çağrısına uyanlardan müteşekkil değil. Yani Ankara hükümeti çağırmasa dahi gelecek olanlardır.”

KURTULUŞ ve FETİH HAFTASI ETKİNLİKLERİ ANA SAYFASI  : TAKİP ET

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/