Koskoca adam oldunuz ama hala bu uçurtmalarla uğraşıyorsunuz!
Baharın müjdecileri arasındadır, uçurtmalar… Bu müthiş özgürlük duygusunun tadına varmak için çocuk olmanız da gerekmez. En güzel örneği ise 52 yaşındaki Mehmet Naci Aköz. İstanbul Uçurtmacılar Derneği’ni kuran, Avrupa Sportif Uçurtmacılık Federasyonu Türkiye Milli Direktörü olarak çalışan Aköz 7’den 70’e herkesin bu hobiyle ilgilenebileceği görüşünde…İşte Fatma Karaman’ın haberi…
Baharın geldiğini nereden anlarsınız? Yeşeren ağaçlardan, çimenlerden, erguvanlardan… Bir de çocukların hatta büyüklerin de zevkle uçurduğu uçurtmalardan! Tarihte ilk uçurtmanın ne zaman yapıldığı ve uçurulduğu pek bilinmiyor. Ancak tarihi kaynaklar uçurtmanın çok eski zamanlardan beri çeşitli amaçlarla kullanıldığını yazıyor. Uzakdoğu’da 150-200 metre uzunluğundaki uçurtmalar rağbet görürken Batı’da aerodinamik açıdan gelişmiş modeller dikkat çekiyor. İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı ve Avrupa Sportif Uçurtmacılık Federasyonu ( STACK ) Türkiye Milli Direktörü Mehmet Naci Aköz ile bu çok eğlenceli hobiyi konuştuk.
KARŞI ÇIKANLAR DEĞİŞİYOR
Aköz’ün asıl mesleği terzilik. Aköz, çocukken vazgeçilmez oyuncakları arasında uçurtmanın olduğunu söylüyor: “Sokak oyunları kültürüyle büyüdüm. Bizim zamanımızda çocuklar mahalle aralarında top, misket, köşe kapmaca oynar, çember çevirirdi. Bir de uçurtmalarımız vardı. Gazete kağıtlarından yapardık, gökyüzünde süzülüşünü izlemek bize tarifsiz bir mutluluk verirdi.” 80’lerde yarışmalara da katılan Aköz, 1986’da Eyüp Kardeş Uçurtma Birliği’ni kurduğunu anlatıyor. Bazı ilköğretim okullarında resim dersi bünyesinde uçurtma yapımı ve tarihiyle ilgili bilgi verilmesine de önayak olan bu uçurtma sevdalısı, 2005’te adı İstanbul Uçurtmacılar Derneği haline gelen kuruluşun merkezinde bir odayı da dershane yapmış, isteyenler bu hobiyi edinsin diye… Bugün 35 kişiden oluşan dernek bünyesinde 18 yaşından 65 yaşına kadar birçok uçurtma meraklısı var. Aköz, öğrencilere ders verdiklerini söylüyor: “Her gün onlarca öğrenci geliyor, uçurtma yapmayı öğretiyoruz. Sadece çocuklar değil yetişkinler de uçurtma yapımını öğrenmek istiyor. ‘Koskoca adamlar napıyorsunuz?’ diyen de var tabii! Hatta ‘Yaşın kaça geldi, hala kağıtlarla oynuyorsun’ diye beni eleştiren annem, sonra fikrini değiştirdi.” Bahar aylarını kapsayan ve her hafta sonu saat 13.00-18.00 arası düzenlenen uçurtma festivallerine tüm aileler ve uçurtma meraklıları davetli! Eğer siz de uçurtmaların dünyasına dalmak, festivallere katılmak, uçurtma yapmayı öğrenmek, bir anlamda çocukluğunuza geri dönmek istiyorsanız www.ucurtmadunyasi.com adresini tık’layabilirsiniz.
Gençler ders veriyor
18 yaşındaki Gamze Kabak, dernekte çocuklara uçurtma yapmayı öğretiyor. Kabak “Arkadaşım ‘Uçurtma derneğinde çalışabilirsiniz’ deyince çok heyecanlandım. Çünkü çocukken, sürekli şeytan uçurtmaları yapardım. Ailem ‘Uçurtma yaparak mı hayatını kazanacaksın’ diye tedirgin oldu fakat daha sonra isabetli bir karar verdiğimi anladılar” diyor.
Derneğin bir diğer genç üyesi Fatih Arslan facebook’ta grup kurduklarını söylüyor: “Gün geçtikçe üye sayısı katlanıyor. İnsanlar yaptıklarımızı takdir ediyor, ‘Bize çocukluğumuzu hatırlattınız’ diye teşekkür mesajları atıyor.”
Rengarenk bir müzesi var
Derneğin içinde bir de Uçurtma Müzesi var. Burada dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerin izlerini taşıyan uçurtmalar, rozetler, şapkalar, semboller, tişörtler sergileniyor. Ayrıca bu ilginç müzede, Türkiye’den uçurtma hikayeleri ve boyama kitapları¸ çeşitli broşürler¸ farklı ülkelerdeki organizasyonların afişleri de yer alıyor. Müze Müdürü 47 yaşındaki Seniha Esengül Gök, aynı zamanda derneğin öğretmenlerinden; “Yetişkinlere, zihinsel engellilere ve pek çok derneğe ücretsiz eğitim veriyoruz. Geçenlerde 65 yaşlarında bir bey derneğe gelip “Benim hiç uçurtmam olmadı, bana bir uçurtma yapar mısınız, balkonumda uçurtmak istiyorum’ dedi. Çok hoşumuza gitti.” Dernek üyelerinden Sezgin Akkoyun (39) ise uçurtma uçurmanın bir özgürlük olduğu görüşünde; “Hem stres atıyorsunuz hem de spor yapıyorsunuz. ‘Kaç yaşındasınız, çocuk işleriyle uğraşıyorsunuz’ diyenler oluyor ama o zaman ellerine bir uçurtma veriyoruz, yanıldıklarını anlıyorlar.”