Türkiye yıllardır verilen mücadeleye rağmen Avrupa Birliği (AB)’ne giremese de gençler AB fonlarını keşfetti. Bu yıl 8 dalda, 97 proje yaklaşık 500 bin Euro’luk hibenin sahibi oldu. Batman’daki bir dernekten İstanbul’daki meslek örgütüne kadar yüzlerce başvurudan kabul görenler arasında Avrupa’ya kolbastı öğretecek Genç Horon Dans Topluluğu, çevre birlikleri, işitme engelliler derneği ve müzik grupları bulunuyor.
Kadına karşı şiddete dikkat çekmek, çevre bilincini yerleştirmek, eğitim alanındaki deneyimlerini paylaşmak umuduyla yola çıkan grupların amacı ise ortak: Türk kültürünü tanıtmak, ülkeler arasında kültür köprüsü kurmak. AB’nin her yıl genç beyinlere ayırdığı 1 milyar Euro’dan en düşük fonu 4 bin Euro ile ‘Sen sus ellerin konuşsun’ projesi aldı. Balıkesir Gençlik Sosyal Gelişim Derneği ise 57 bin Euro’luk hibeyle aslan payını kaptı.
AB fonlarından yararlanacak en ilginç grup, 2005 yılında Ankara’da kurulan Genç Horon Dans Topluluğu. ‘Dansımızı ve Müziğimizi Birlikte Paylaşalım’ sloganıyla 25 bin Euro’luk hibe alan topluluk, Avrupa’ya horon ve kolbastı öğretiyor. Turizm Folklor Araştırma Grubu (TUFAK) başkanı ve proje sorumlusu Melih Aras, çalışmayı şöyle özetliyor: "5 Avrupa ülkesinden gelecek 9 kişilik dans grupları, bir hafta boyunca kendi ülkelerine ait yöresel halkoyunu ile bir şarkıyı diğer dansçılara gösterecek. Ev sahibi Türkiye de Karadeniz yöresine ait horon ve kolbastı ile bir türküyü misafir ülke dansçılarına öğretecek. Çalışmaların son günü düzenlenecek gecede gruplar danslarını sergileyecek." Bu yıl Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde gerçekleştirilecek kampa Fransa, İspanya, Letonya, Bulgaristan ve Litvanya katılacak. Çalışmalarını ‘kültür ihracı’ olarak yorumlayan Melih Aras, amaçlarını AB sürecinde gençler arasındaki önyargıların kırılmasını sağlamak olarak açıklıyor. Aras, etkinliğe katılan Avrupalı gençlerin, ülkelerine döndüklerinde de öğrendikleri dans ve şarkıları arkadaşlarına aktardıklarını anlatıyor.
AB BİZİ YAKINDAN TANIMA İMKÂNI BULUYOR
AB fonunun gözdesi Gençlik Sosyal Gelişim Derneği, 2005 yılından beri 50 üyesiyle faaliyet gösteriyor. 2006’dan bu yana ‘Genç Beyinler Parlak Gelecek’ projesiyle fondan sürekli destek alıyor. Proje sorumlusu Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Çakı, hedeflerinin kültürlerarası diyalog kurmak olduğunu söylüyor. Bu fonlar sayesinde yabancıların Türkiye’ye gelerek Türk kültürünü daha yakından tanıma imkânı bulduğunun altını çizen Çakı, "Balıkesir’e gelen gençler için ev kiralıyoruz, tüm masraflarını karşılıyoruz. Onlar da bir yıl boyunca bizim belirlediğimiz, devlet bağlı anaokullarında öğretmenlerimize yardımcı oluyorlar. Çocuklara değişik etkinlikler yaptırıyor, kendi ülkelerini tanıtıyorlar." diyor.
Fonun en dikkat çeken projelerinden birini de 7 üniversite öğrencisinin kurduğu Tarzan Team oluşturuyor. ‘Geleceğin Çevrecileri Tarzan’ın Çocukları’ projesiyle AB’den 23 bin Euro alan genç beyinler, çevre sorunlarını gündeme getirerek çevre bilincini artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında 7 ülkeden Manisa’ya gelecek gençlerin 1 hafta boyunca Türk kültünü tanıta imkânı bulacaklarını ifade ediyor.
KADINA ŞİDDETİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYORLAR
Fon almaya hak kazanan ilginç bir grup da Ankara’da 19 yıldır faaliyet gösteren Anadolu Folk Dans Grubu. ‘Şiddet Bireysel, Sorun Evrensel’ projeleriyle 22 bin Euro hibe kazanan dernek, ‘Kadına Karşı Şiddet’ temasına dikkat çekiyor. Proje kapsamında 36 Avrupa ülkesinden 40 tiyatrocunun Ankara’ya geleceğini söyleyen Ali Ardıç, kadına karşı şiddeti sanatla gözler önüne sermek istediklerini dile getiriyor. (ZAMAN)