‘Avatar Çiçeği’nin Sırrı Çözüldü

Doğal Yaşam
Türkiye’de son günlerde bazı meyve ve bitkilerin üzerinde görüldüğü ileri sürülen ve ”Udumbara” çiçeği olarak adlandırılan canlının aslında bir bir böcek türünün yumurtaları olduğu b...
EMOJİLE

Türkiye’de son günlerde bazı meyve ve bitkilerin üzerinde görüldüğü ileri sürülen ve ”Udumbara” çiçeği olarak adlandırılan canlının aslında bir bir böcek türünün yumurtaları olduğu bildirildi.

Biyologlar Dayanışma Derneği ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Yiğit, son günlerde ülkenin bazı yerlerinde ”Udumbara” adı altında bir çiçeğin görüldüğü haberlerinin yayıldığını söyledi.

”Avatar” çiçeği olarak lanse edilen bu canlının, iddia edildiği gibi ”Udumbara” çiçeği olmadığını ifade eden Yiğit, şöyle konuştu:

”Bu canlı, çiçek değil bir böcek türünün yumurtalarıdır. Chrysoperla türlerine ait larvalar, meyve ve bitkiler üzerinde küçük bir çıkıntı olarak görülürler. İnsanlar bunu çiçeğe benzetmiş olabilir. Herhangi bir meyve ya da bitkide böcek larvaları bulunur. Bunlar kelebek ya da sinek larvaları olabilir. Bunların gelişmesi için uygun ortam oluştuğunda bir başkalaşımla canlılar ortaya çıkar. Udumbara çiçeği sanılan canlı da bu şekilde bir böceğin yumurtalarıdır.”

Yiğit, söz konusu böceklerin her yerde yaşayabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Avatar filminde konusu geçen mitolojik bir bitki olan ‘Udumbara’yla ilgili Türkiye’de ve dünyada herhangi bir kayıt bulunmuyor. Dünyanın birçok yerinde bitkilerle ilgili binlerce araştırma yapılıyor. Ayrıca bir çiçeğin, 3 bin yılda bir açtığı nereden biliniyor. 3 bin yıl önce bu çiçeğe ait bir kayıt var mı? Yok. Sonuçta, bir filmde geçen mitolojik bitki. Kimse böyle bir bitki aramasın.”

”UDUMBARA” ÇİÇEĞİ

James Cameron’ın senaryosunu yazıp, yönettiği ”Avatar” filmiyle adı duyulan ”Udumbara” çiçeği, efsanelere göre çok nadir olayların sembolü olarak kabul ediliyor.

Mutluluğu yakalayanların üzerine konduğu ve üç bin yılda bir açtığı iddia edilen söz konusu çiçek, ”Cennetten gelen hayır çiçeği” olarak da biliniyor.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107