500 bin kuşun yuvası Hatay

Doğal Yaşam
Göçmen kuşların dünyadaki 3 önemli geçiş noktasından biri olan Hatay semalarında her yıl yaklaşık 500 bin göçmen kuş görülüyor. Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Sözcüsü Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı aç...
EMOJİLE

Göçmen kuşların dünyadaki 3 önemli geçiş noktasından biri olan Hatay semalarında her yıl yaklaşık 500 bin göçmen kuş görülüyor.
Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Sözcüsü Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay’ın Amanos Dağları ve Amik Ovası ile her yıl çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığını belirtti.

Leylek, turna, orman kartalı gibi birçok kuş türünü çeşitli noktalardan izleyebildiklerini ifade eden Atahan, ilkbaharda Afrika’dan gelen, kışı Afrika’da geçiren kuşlar ile üremek ve beslenmek amacıyla yazın kuzeye göç eden kuşların göç sırasında Hatay semalarından geçtiğini söyledi.
Atahan, Hatay’ın göçmen kuşların dünyada kullandığı 3 önemli geçiş noktasından biri olduğuna dikkati çekerek, göç sırasında zaman zaman Amik Ovası’nda kalan kuşların Hatay’dan Avrupa ülkelerine ve Batı Asya’ya gittiğini belirtti.

Kuşların Afrika’dan çıktıklarında 3 noktadan geçtiklerini ifade eden Atahan, şunları kaydetti:
”Bunlardan biri Fas ve Cezayir arasındaki Cebelitarık Boğazı, diğeri Tunus, Sicilya ve İtalya, bir diğeri ise en önemli ve en yoğun geçişin olduğu Sina Yarım Adası üzerinden İsrail, Suriye ve Türkiye güzergahı. Bu kuşların Türkiye’ye giriş yaptığı en önemli yer ise Hatay. Kuşlar güneydeki Ziyaret Dağları’ndan ve Asi Nehri vadisinden Hatay’a giriş yapıyor. Bir kısmı kentteki sulak alanlarda ve ormanlık bölgelerde geçici süre konaklarken bir kısmı transit geçiyor.”

Atahan, kuşların göçünün ilkbaharda 25 Şubat ile 15 Mayıs arasında, sonbaharda ise ağustos ve ekim ayları arasında gerçekleştiğini, Hatay semalarında en fazla leyleklerin görüldüğünü bildirdi.

Yılda 150-300 bin leyleğin göçünü bu bölgeden gerçekleştirdiğine işaret eden Atahan, her yıl yaklaşık 500 bin göçmen kuşun Hatay semalarından farklı bölgelere göç ettiğini bildirdi.

Bu kuşlar arasında yırtıcı türler de bulunduğunu ifade eden Atahan, en önemli türün ise orman kartalları olduğunu belirtti.
Atahan, her yıl 30-40 bin orman kartalının Belen geçidinden geçtiğini, yılan kartalı, küçük kartal, kara çaylak, şahin, bozkır şahini, arı şahini gibi yırtıcı türlerin de Hatay’ı kullandığını söyledi.

-YAĞIŞLAR KUŞ SAYISINI ARTIRDI-

Bu yıl etkili olan yağışların ardından Amik Ovası’ndaki sulak alanlarda çok sayıda kuş türüne rastlandığına işaret eden Atahan, sadece 14 Mart’ta yaptıkları gözlemde çayırlarda beslenen yaklaşık 21 bin leylek tespit ettiklerini kaydetti.

Amik Ovası’nın göçmen kuşlar için önemli bir coğrafya olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
”Amik Ovası, Orta Afrika’dan başlayan Büyük Rift Vadisi’nin en kuzeyindeki uzantısı konumundadır. Dolayısıyla bu süzülen kuşlar Büyük Rift Vadisi’ni takip ederek kuzeye hareket ediyor. Amik Ovası o açıdan son derece önemli. 1950’ye kadar Amik Gölü bu kuşlar için beslenme ve konaklama açısından son derece önemli bir alandı. Tabii göl kurutulduktan sonra buradaki kuş varlığı epey azaldı, kuşların konaklayacağı fazla bir yer kalmadı. Buna rağmen kuşlar Hatay semalarını hala geçiş güzergahı olarak kullanıyor, bir kısmı burada konaklıyor.”

mylife