OCAK AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
Ocak ayında yaşanan önemli gelişmeler şöyle:
1 Ocak:
-Kürtçe yayın yapan TRT 6 yayın hayatına başladı.
5 Ocak:
-Danıştay 6. Dairesi, Bergama-Ovacık köyü yakınlarındaki altın madeninin çalışmasına olanak tanıyan Çevre ve Orman Bakanlığı idari işleminin iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde açılan davaya verilen ”red” kararını bozarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı.
7 Ocak:
-”Ergenekon” soruşturması kapsamında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Özel Kuvvetler’den emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinde de arama yapıldı.
8 Ocak:
-”Ergenekon” soruşturmasında gözaltına alınan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in evinde yapılan aramalarda elde edilen bilgi ve belgelerin ışığında Ankara-Gölbaşı Yolu üzerindeki arazide arama yapıldı.
9 Ocak:
Soruşturma çerçevesinde Ankara-Gölbaşı’daki bir arazide yapılan kazı çalışmasında lav silahları, el bombaları ve çok sayıda tabanca mermisi bulundu.
– BM Güvenlik Konseyi, Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti.
20 Ocak:
-Uludağ’da kaybolduktan sonra donmak üzereyken bulunarak hastaneye götürülmek istenen üniversite öğrencisi Ümit Özgen yolda öldü.
21 Ocak:
-Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan ile Başbakan Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da yer aldığı yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarıyla Dışişleri Konutundaki yemekli toplantıda bir araya geldi.
22 Ocak:
-”Ergenekon” soruşturması kapsamında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ile genel başkan yardımcıları Mecit Hazır ve Pevrul Kavlak, araştırmacı Erhan Göksel’in de aralarında bulunduğu kişiler Ankara’da gözaltına alındı.
25 Ocak:
-Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı’nda günübirlik yürüyüşe çıkan 17 kişilik grubun üzerine çığ düşmesi sonucu 10 kişi öldü, 7 kişi kurtarıldı.
26 Ocak:
– Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,4 ile yüzde 8,2 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.
27 Ocak:
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’da idamla yargılanan ancak daha sonra cezası affedilen ve Türkiye’ye gelen berber Sabri Boğday’ı kabul etti.
28 Ocak:
– Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş’de (Başkent Edaş) yüzde 100 oranındaki hissenin 1 milyar 225 milyon dolar bedelle Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş’ye devri gerçekleşti.
30 Ocak:
– Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı kapsamında düzenlenen ”Gazze” konulu oturumda yaptığı ‘one minute’ çıkışı ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’e katliamları hatırlatmasının ardından İsviçre’den İstanbul’a hareket eden Başbakan Erdoğan’ı karşılamak üzere çok sayıda vatandaş, Atatürk Havaalanı’na akın etti.
– Irak halkı, yoğun güvenlik önlemleri altında 14 vilayette vali ve il meclisi üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti.
ŞUBAT AYININ ÖNEMLİ OLAYLARI
1 Şubat:
-Bolu’da kaybolan, Polonya tescilli ambulans helikopterin enkazı Kıbrıscık yakınında bulundu. Helikopterin kaptan pilotu Andrzej Wojewodzki ile emekli pilot albay Süleyman Kıyak’ın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi.
-”2008 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katıldığı törenle Çetin Altan’a verildi.
-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ”tanısal amaçlı koroner anjiyografi” yapıldı.
-Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların kamera ve internet aracılığıyla izlenme uygulamasını, ”çocuk ve eğitmen haklarının ihlaline ve çocukların mahremiyetine saygısızlık” gerekçesiyle kaldırdı.
7 Şubat:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çankaya Köşkü’ndeki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Filistin ile ilgili en acil meselenin Gazze’deki tüm ambargo ve kuşatmaların kaldırılması, Filistin halkına yardımların en süratli biçimde ulaşması ve Gazze’nin yeniden imarı olduğunu bildirdi.
8 Şubat:
-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden taburcu oldu.
-Eski TBMM Başkanlarından Sabit Osman Avcı vefat etti.
11 Şubat
– Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı General Rail Rızayev, Bakü’de evinin önünde silahlı saldırıya uğradı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
17 Şubat:
-Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
-TCG Giresun Fırkateyni Aden Körfezi’nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz’daki deniz üssünden yola çıktı.
-Sanatçı Gazanfer Özcan, kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında hayata gözlerini yumdu.
-Kütahya’nın Simav ilçesindeki 5 büyüklüğünde deprem küçük çaplı hasara neden oldu, deprem sırasında kalp krizi geçiren bir kadın öldü.
20 Şubat:
-CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, partideki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.
23 Şubat:
-Bir süre önce kalp krizi geçiren Tokat Vali Yardımcısı Hüseyin Avcı, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
-Türkiye Foto Muhabirleri Derneğince düzenlenen ”Yılın Basın Fotoğrafları-2008” yarışmasında AA foto muhabirleri 6 dalda toplam 9 ödül aldı.
24 Şubat:
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kendilerinin Türkiye’de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazlarının olamayacağını belirtti. Türk, konuşmasının son bölümünü Kürtçe olarak yaptı.
25 Şubat:
-Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Hareket Daire Başkanı Behçet Oktay intihar etti.
-MART AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
5 Mart:
– ABD’nin Cleveland kentinde 2 hafta önce by-pass ameliyatı geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’ye döndü.
7 Mart:
-Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı kabul etti.
-Kayseri’nin Sarız ilçesi yakınında düşen askeri helikopterdeki iki üsteğmen şehit oldu.
10 Mart:
-Türkiye’nin ilk hızlı treni olan Yüksek Hızlı Tren’nin (YHT) ilk seferi Ankara-Eskişehir hattında yapıldı.
-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ”Ermenilerden özür dileme” kampanyasına ilişkin verilen takipsizlik kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının, ”kanun yararına” bozulması talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu.
-Başbakan Erdoğan, hükümetin küresel mali kriz için önlemleri kapsamında konut, otomotiv ve beyaz eşyada KDV ve ÖTV indirimleri öngören ”4. Önlemler Paketi”ni Eskişehir’de açıkladı.
-YHT’nin işletmeye açılış töreni Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla yapıldı.
15 Mart:
-Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile İstanbul’da bir araya geldi.
27 Mart:
-Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götürürken düşen helikopterin enkazı Kahramanmaraş’ın Döngel Köyü Şahin Kayası mevkinde bulundu. Kazada, Yazıcıoğlu ile birlikte biri pilot olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiği, İHA Muhabiri İsmail Güneş’i arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
30 Mart:
-BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nun da içinde bulunduğu helikopterdeki İHA Muhabiri İsmail Güneş’in cesedi, kaza yerinden 600 metre uzaklıkta bulundu.
Kazada yaşamını yitiren BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı ve Belediye Meclisi üye adayı Murat Çetinkaya için Sivas’ta cenaze töreni düzenlendi.
-NİSAN AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
1 Nisan:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde yapılan Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesi çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşmelerde bulundu.
-BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da bulunduğu helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden İHA muhabiri İsmail Güneş’in cenazesi Sivas’ta toprağa verildi.
-TRT’nin Kürtçe radyosu yayına başladı.
6 Nisan:
-Türkiye’deki temaslarına başlayan ABD Başkanı Barack Obama, Anıtkabir’i ziyaretinin ardından Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Obama, önce TBMM Başkanı Köksal Toptan ile ardından da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüştü. Obama, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.
-Medeniyetler İttifakı toplantısı İstanbul’da yapıldı. Ağustos ayında NATO Genel Sekreterliği’ni üstlenecek olan eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in, zirve kapsamındaki basın toplantısında, ”Hazreti Muhammed’in çizildiği karikatür” nedeniyle Müslüman dünyasından özür dileyeceği beklentisi gerçekleşmedi.
-İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı, çıkan yangın nedeniyle kullanılamaz hale geldi.
7 Nisan:
-ABD Başkanı Obama, İstanbul’da dini liderlerle görüştü; Başbakan Erdoğan ile Ayasofya Müzesi’ni gezdi. Tophane-i Amire’de üniversite öğrencilerine seslenen Obama, daha sonra Türkiye’den ayrıldı.
– DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, partisinin ”İl Başkanları ve Parti Meclisi Çalışma Toplantısı”nda istifa etmeyi düşündüğünü açıkladı.
13 Nisan:
-”Ergenekon” soruşturması kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Erol Manisalı, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Doğan Gazetecilik AŞ İcra Kurulu üyesi Tijen Mergen gözaltına alındı. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın İstanbul’daki evinde de arama yapıldı.
-DSP’de yerel seçimlerde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledikleri gerekçesiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilen 5 milletvekilinden İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, partiden ihraç edildi.
24 Nisan:
-Anayasa Mahkemesi’nin yeni hizmet binası, mahkemenin 47. kuruluş yıl dönümünde törenle hizmete açıldı.
-”Ergenekon” soruşturması kapsamında Poyrazköy’deki arazide yapılan kazılarda 15’i dolu 22 adet lav silahı, 14 el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi.
-Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1990’lı yıllarda işlenen 25 faili meçhul cinayet, Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Temel Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuk ve Adem Yarkın’ın tutuklu bulunduğu soruşturma dosyasıyla birleştirildi.
-”Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklu kaldığı sürede rahatsızlanarak, sağlık nedeniyle tahliye edildikten sonra hastanede hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır, ”adli yargılama ve yaşama hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.
27 Nisan:
-İstanbul Bostancı’da ”aşırı sol, bölücü ve radikal örgütlere yönelik başlatılan operasyonda silahlı çatışma çıktı. Çatışmada 1 başkomiser, 1 vatandaş hayatını kaybetti; 6 polis bir gazeteci yaralandı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, operasyonda ölü ele geçirilen Orhan Yılmazkaya’nın ”Devrimci Karargah” diye bilinen ”hem sol hem de bölücü terör örgütüyle irtibatlı bir organizasyonun lider kadrolarından olduğunu, operasyonda emniyet amiri Semih Balaban’ın şehit olduğunu, bir vatandaşın da hayatını kaybettiğini açıkladı.
-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural görevinden alındı.
-Beşiktaş’ta çöp konteynerinde parçalanmış cesedi bulunan Münevver Karabulut cinayetinin zanlısı olarak aranan Cem Garipoğlu’nun babası Nida Garipoğlu ”cinayete iştirak”ten tutuklandı.
-Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ”Üç Maymun” adlı filmi, ABD’de düzenlenen River Run International Film Festivali’nde ”En İyi Film” ödülünü kazandı.
29 Nisan:
-Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsal kesiminde mayın patlaması sonucu 9 asker şehit oldu.
-Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı’nda ”İletişim Toplantısı” düzenledi. Orgeneral Başbuğ, ”Darbe Günlükleri” iddiasıyla ilgili olarak, ”Genelkurmay Başkanlığının elinde bu konuyla ilgili hiçbir belge yoktur” dedi.
Orgeneral Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamındaki ”darbe” iddialarıyla ilgili olarak, ”Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette bulunan kimse bulunamaz, barınamaz” diye konuştu.
Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan 45 adet silahın hiçbirisinin Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) envantere ait olmadığını belirterek, ”TSK’nın ülke sathında, hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur” açıklamasında bulundu.
– Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk’e, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde bombalı saldırı girişiminde bulunan saldırgan etkisiz hale getirildi. Vücuduna sardığı bombanın fünyesinin patlamasıyla yaralanan Didem Akman’ın geçen yıl terör örgütü DHKP-C’ye yönelik operasyondan sonra tutuklandığı belirtildi.
-Soyadı Nizamnamesinde yapılan değişiklikle, boşanan kadınlar, hakimin izin vermesi durumunda eşinin soyadını taşımaya devam edebilecek.