TCDD Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, geçerlilik süresi 1 ay olan ”Başkent”, ”Cumhuriyet”, ”Fatih” gibi süper ekspres trenlerin yanı sıra ile mavi tren, ekspres, bölgesel ekspres, ray otobüsü, mototrenler ile normal yolcu ve banliyö trenlerinde geçerli olan ”Ekspres Tren Tur Kartı”nın ücreti 150 TL.
Süper Ekspres, ekspres ve bölgesel ekspres trenler, mavi tren, ray otobüsü, mototrenler, normal yolcu ve banliyö trenlerinin yanı sıra yataklı, kuşetli ve örtülü kuşetli vagonlarla da 3 gün boyunca sınırsız seyahat etme imkanı sunan ”Yataklı Tren Tur Kartı”nın ücreti ise 500 TL.
Ekspres Tren Tur Kartı ile kuşetli, örtülü kuşetli veya yataklı vagonlarda yolculuk yapılması halinde ise bu hizmetlere ait kuşet, örtülü kuşet veya yatak ücreti ayrıca alınıyor. Yataklı Tren Tur Kartı ile kuşetli, örtülü kuşetli veya yataklı vagonlardaki seyahatlerde ise kuşet, örtülü kuşet veya yatak ücreti alınmıyor.
Ayrıca, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Seyahat Kartlarıyla da yataklı vagonlar hariç, YHT’nin ekonomi sınıfı başta olmak üzere, yurt çapında çalışan tüm trenlerde 300 TL karşılığı 1 ay boyunca sınırsız yolculuk imkanı bulunuyor. YHT seyahat kartları, öğrencilere de 200 TL’den satılıyor.
KAPIKULE’DEN KARS’A TREN YOLCULUĞU
Türkiye’de 42 ilin gezilebileceği tren tur kartıyla, Haydarpaşa’dan 07.10‘da hareket eden ”Eskişehir Ekspresi’‘ ile seyahate başlanarak, Eskişehir’de keşfedilmeyi bekleyen Odunpazarı, Kurşunlu ve Alaaddin Camileri, Havacılık Müzesi, Arkeoloji Müzesi gezilebilir. Buradan, İzmir, Afyon, Konya, Adana, Ankara, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kars, Diyarbakır, Tatvan ve Kurtalan‘a seyahat edilebilir.
Yolculuğun Ankara durağında Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi ile Beypazarı ve Kızılcahamam görülebilir. Ankara’dan da Zonguldak ve Karabük, Adana, Malatya veya Kars’a kadar demir ağ seyahati sürdürülebilir. Sabah erken saatlerde hareket eden ”Güney” ya da ”Vangölü Ekspresi” ile öğleden sonra ise Erciyes Dağı’nın eteklerindeki Kayseri’ye ulaşılabilir.
Kayseri’de gece konaklamadan Sivas’a doğru geç saatlerde yola çıkılabilir. Cumhuriyetin kurulmasında çok önemli bir yere sahip Sivas’ta Ulu Cami, Kale Cami, Meydan Cami, Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Kongre Müzesi, köprüler, hamamlar ve hanlar görülebilir.
Sivas’tan, ”Erzurum Ekspresi” ile pek çok tarihi eseri içinde barındıran Erzincan’a, oradan da neolitik çağdan Kurtuluş Savaşı’na kadar pek çok tarihi ize sahip Erzurum’a seyahat edilebilir.
Erzurum’dan ”Doğu Ekspresi” veya ”Erzurum Ekspresi” ile Kars’a ulaşabilir ve 42 kilometre uzaklıkta bulunan ”Ani Ören Yeri” görülebilir. Kars’tan yine ”Doğu” ya da ”Erzurum Ekspresi” ile Sivas‘a geçilebilir ve bölgesel ekspresler kullanarak Samsun’a ulaşılabilir. Karadeniz kıyısında milattan önce 7. yüzyılda kurulan Samsun gezildikten sonra yine bölgesel ekspreslerle Sivas’a dönerken Amasya’da da konaklanabilir.
Tren tur kartlarıyla gezilebilecek iller şöyle:
”İstanbul, Edirne, Niğde, Eskişehir, Ankara, Zonguldak, Karabük, Çankırı, Kayseri, İzmir, Balıkesir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli, Kütahya, Afyon, Burdur, Isparta, Sivas, Samsun, Amasya, Erzincan, Erzurum, Kars, Bitlis, Elazığ, Malatya, Van, Adıyaman, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Konya, Karaman, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Mardin.”