Erzurum’da, Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden 50 kişilik ekip, botanik parktaki 600 metrekarelik alanda, 10 binin üzerinde çiçekle kilim deseni oluşturdu.
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz başkanlığındaki ekip, Ata Botanik Park’ta oluşturdukları beyaz, kırmızı ve yeşil renklerdeki kilim deseni için 10 binin üzerinde begonya kullandı.
Boyutları bilgisayar ortamına aktarılıp altyapısı hazırlanarak yapılan çalışmaya, “Bereket Kilimi” adı verildi.
Yılmaz, AA muhabirine, botanik bahçelerinin farklı bitkilerin yanı sıra farklı kültürlerin yansıtıldığı yerler olduğunu ve buna yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Öğrencilerle Erzurum’un kuzey ilçelerinde kullanılan bir kilim desenini incelediklerini anlatan Yılmaz, “Bunu aynı ölçülerde bilgisayar ortamına aktardık. Yaklaşık bir aylık altyapı çalışmasıyla, alanımızda gerçekleştirdik. 600 metrekarelik bir kilim bu. Amacımız kültürümüzü bahçemizde yansıtmaktı. Bunu bazen resimler bazen de böyle canlı bitkilerle yapıyoruz” dedi.
“Seneye farklı çiçekle farklı konseptler uygulayacağız”
Her bölgenin bir marka değerinin bulunduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:
“Türkiye’de ilk kez canlı çiçeklerden kilim yaptık, ülkemizde kilim anlamında ilk oldu. Daha önce halı deseni yapılmıştı ama bu kilim Anadolu’nun da vazgeçilmezidir. Bazen duvarda süs, bazen örtü, bazen de zeminde kullandığımız, Orta Asya’dan günümüze kadar gelen, yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası. Onun için kilimi seçtik.”
Prof. Dr. Yılmaz, Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle, bereketi simgeleyen bir kilim yaptıklarını belirtti.
Çalışmada 50 kişilik ekibin 10 binin üzerinde çiçek kullandığını anlatan Yılmaz, “Seneye farklı çiçekle farklı konseptler uygulayacağız. Gelecek yıl Çifte Minareli Medrese’yi çiçeklerle yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Yılmaz, “2 bin rakımda böyle bir çalışma yaptık. Anadolu’nun zirvesinden Türkiye’ye örnek gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.