Denizli’nin Pamukkale ilçesinde açılan “Down Kafe”, down sendromlu gençlerin meslek edinmelerinin yanı sıra sosyalleşmelerini sağlıyor.
Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Down Sendromu Derneğinin ortak sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kınıklı Mahallesi’nde açılan, down sendromlu gençlerin istihdam edildiği kafe, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Down sendromlu 15 kişinin çalıştığı kafede, uygulamalı garson ve komilik eğitimleri veriliyor. Engellilerin meslek edinmesi ve sosyalleşmesi amacıyla açılan kafede, bir yılda 30 gencin çalıştırılması planlanıyor.
Müşterileri gülümseyerek karşılayan down sendromlu gençler, “Hoş geldiniz efendim, ne istersiniz?” diyerek siparişleri alıyor.
Kafenin işletmecisi Sibelhan Düdükçü, AA muhabirine, sosyal sorumluluk projesi olarak kurulan kafeye vatandaşların gösterdiği ilgiden memnuniyet duyduklarını söyledi.
Kafeyi bilmeden gelen müşterilerin ilk başta şaşırdığını, sonra sipariş alıp servis hizmeti veren çalışanlarla sohbet ettiğini anlatan Düdükçü, kafenin zaman zaman tamamen dolduğunu, birçok vatandaşın masaların boşalmasını beklediğini belirtti.
Genellikle bu sendromla ilgili yanlış bilgilere sahip olunduğunu dile getiren Düdükçü, ancak kafeye gelen müşterilerin down sendromlulara bakışının tamamen değiştiğini gördüklerini bildirdi.
“Down Kafe’de çalışan gençleri henüz iş sahibi olmamış kişilerden seçiyoruz. Onların toplumla kaynaşması, sosyalleşmesi anlamında büyük mesafe katettik” diyen Düdükçü, şöyle devam etti:
“Burada çalışan özel çocuklarımızın amacı para kazanmak değil. Biz onların harçlığını çalışmasalar da veriyoruz. Amaç toplumun içine girip kendilerini geliştirebilmelerini, içe kapanmış kişiliklerinden kurtulup gizli yeteneklerinin keşfedilmesini sağlamaktır. Onları mutlu görünce dünyanın en güzel hediyesini almış gibi hissediyorum. Kafemize artık sadece Denizli değil Aydın, Uşak ve İzmir’den de kahve içmeye gelen müşterilerimiz var. İnsanları bu kafeye davet ediyoruz.”
Annesini küçük yaşta kaybeden down sendromlu Yakup Alasulu ise çalışmaktan mutluluk duyduğunu, insanlarla konuşmayı çok sevdiğini, büyüyünce cumhurbaşkanı olmak istediğini belirtti.
Uğur İşlek ise kafeyle dünyasının değiştiğini ve para kazandığını anlattı.
Kafenin müdavimi olduğunu belirten Uğur Koca ise sıradan işletmelerden çok farklı bulduğu kafeye geldiğinden beri down sendromlu gençlere bakış açısının değiştiğini, onları çok sevdiğini ve hatırlarını sormak için sürekli uğradığını kaydetti.