Ömrü 150 Yıl Değeri Sakız Kadar

Çevre
Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en uzun yaşayan canlıları olarak giren, yüksek besin değeriyle önemli gıdalar arasında yer alan ”Deniz tarakları” pazarda tanesi 10 kuruştan satı...
EMOJİLE

Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en uzun yaşayan canlıları olarak giren, yüksek besin değeriyle önemli gıdalar arasında yer alan ”Deniz tarakları” pazarda tanesi 10 kuruştan satılıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ”Tarak midyesi” olarak da bilinen deniz tarakları, su canlıları arasında çift kabuklu yumuşakçalar grubu içerisinde yer alıyor. Kabukları yuvarlak ve yelpaze biçiminde olan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en uzun süreli yaşayan canlılarından birisi olarak giren taraklar, ortalama 150 yıl kadar yaşayabiliyor.

PAZARDA TANESİ 10 KURUŞ

Deniz tarakları, uzun ömrünün yanı sıra ucuzluğuyla da dikkat çekiyor. Balıkesir’in Marmara ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda satışa sunulan deniz tarağının tanesi, sakız fiyatı olan 10 kuruştan satılıyor. Besin değeri bakımından hayli zengin olan deniz tarakları, oldukça da lezzetli bulunuyor.

Bu su canlısını satan pazarcı Ahmet Ertaş (28), tarakları sudan kendisinin çıkarttığını söyledi. Tarakların ocak mart ayları arasında çıkarıldığını belirten Ertaş, ”Diğer aylar yumurtalama dönemi. Kabuğunun içerisinde yumurta bulunuyor. Bu nedenle sadece bu dönemde avlıyoruz. Denizde bol miktarda bulunan bir canlı. Sadece ben günde ortalama bin 500 tane çıkartıyorum” dedi.

Pek bilinen bir tür olmayan deniz taraklarının daha çok içkili lokantalarda meze olarak kullanıldığını anlatan Ertaş, ”Denizin sığ yerlerinde avlıyoruz. Mezenin yanı sıra salatada, pilavda, her türlü yemekte de kullanılabiliyor. Protein bakımından da çok zengin. Bunlar oldukça uzun bir süre yaşayabiliyorlar. Ancak fiyatı o kadar da çok değil. Tanesini 10 kuruştan satıyoruz” diye konuştu.

DENİZ TARAKLARI

Yüksek besin değeri ile insan sağlığına olumlu katkıları bulunan deniz tarakları, hem pişirilerek, hem de çiğ o tüketilebiliyor. Tırmık ya da elle toplanan bu deniz canlıları, Türkiye’deki tüm denizlerinde bulunmasına rağmen, geleneksel mutfağımızda yer almadığı için halk tarafından pek bilinmiyor. Haşlanmış, kızartılmış, dumanlanmış, çeşitli soslarla tatlandırılmış pek çok servis çeşidi bulunuyor.
Safranlı kızartmasından, sarımsaklı ve zencefilli uygulamalara, hatta pudingli tatlı çeşitlerine kadar mutfak şeflerinin menülerinde yer alan deniz taraklarının etinin, su, protein, yağ, glikojen ve kül içerdiği belirtiliyor. Ayrıca, yağ ve şeker oranı düşük, ancak protein miktarı yüksek olduğu için şeker ve damar hastalıklarına iyi geliyor.

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/