Mavi ay haberleri asparagas çıktı!

Çevre
Yaklaşık üç yılda bir gerçekleşen Mavi Ay, en son olarak 31 Temmuz günü gökyüzünde belirdi. Adı yanıltıcı olabilse de, Mavi Ay renk değişimiyle meydana gelen bir olay değil. Ancak Türkiye’deki b...
EMOJİLE

Yaklaşık üç yılda bir gerçekleşen Mavi Ay, en son olarak 31 Temmuz günü gökyüzünde belirdi. Adı yanıltıcı olabilse de, Mavi Ay renk değişimiyle meydana gelen bir olay değil. Ancak Türkiye’deki birçok haber sitesinde Ay’ın gerçekten maviye döneceği ve ‘yüzyılda sadece beş defa yaşanan olayın burçları etkileyeceği’ gibi bilimsel olmaktan tamamen uzak bilgiler yer aldı. Asıl sorulması gereken geçmişte örneği olmayan bu asparagas haberi medya ve milyonlarca insanın nasıl sorgulamadan kabul ettiği.

Al Jazeera’de yer alan habere göre Mavi Ay, belli yıllarda gökyüzünde fazladan beliren dolunayı temsil ediyor. Bir yıl içinde normalde 12 dolunay belirirken, her 2.7 yılda 13’üncü bir dolunay daha görünüyor. Tamamen takvime dayalı olan bu durum, en son 2012’de yaşanmıştı. 2015’in ardından 2018 ve 2020’de de tekrarlacak. Ancak takvime sığmadığı için mavi ay adı alan kozmik olay, Ay’ın kesinlikle rengiyle bağlantılı değil.

Ay doğal etkenlerle maviye dönüyor

Mavi Ay olayından bağımsız olarak, Ay’ın doğal etkenler nedeniyle mavi tonlara büründüğü durumlar oluşabiliyor. Büyük yanardağ patlamaları ve orman yangınları sonucu oluşan bu durum, atmosferde toz yoğunluğundan dolayı doğal bir filtre oluşturuyor. Yerden bakıldığında mavi tonları alabilen Ay, gerçekte kendi yüzeyinde veya atmosfer dışında yaşanan bir olaydan dolayı mavi renk almıyor.

Ay, 1980’de Helen, 1991’de ise Pinabuto yanardağlarının patlaması sonucu atmosferde oluşan filtreden dolayı mavi tonda belirmişti. Ayrıca 1950 yılında Kanada’nın Alberta eyaletinde yaşanan orman yangını Ay’ın mavi görünmesine yol açmıştı.

Atmosferde oluşan doğal filtrenin benzerini, gökbilimciler filtre kullanarak çektikleri fotoğraflarda elde edebiliyor.