Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bir zamanlar çevreye yayılan kötü koku ve çeşitli riskler nedeniyle insanların yanından bile geçmek istemediği Mamak Çöplüğü bölgesi, Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile bir cazibe merkezi haline geldi.
Ankara Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı dönüşüm projesiyle çöplerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılmasının ardından bölgede domates üretimiyle başlayan tarımsal çalışmaya, çilek üretimiyle devam ediliyor. Hormon kullanılmadan üretilen çileğin Başkentte aranan bir tat olması bekleniyor.
”Mamak Kış Çileği”, kovan arılarının tohum taşımasıyla dölleniyor, gıdasını da su kültüründeki sıvı gübre ve vitaminlerden alıyor. Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen çilek fideleri hormon kullanılmadan, reçeteli ilaçlarla üründe kalıntı kalmayacak biçimde kontrollü olarak yetiştiriliyor.
Ankara’da bir ilk olan su kültüründe çilek üretiminde kullanılan altı katlı su kanalı ile bir dönümlük alanda en az beş dönümlük bir alana eşdeğer verimlilik bekleniyor. Topraksız tarım tekniği ile altı katlı kanal sisteminde dikilen 25 bin fideden en az 25 ton çilek elde edilmesi hedefleniyor. Mamak Kış Çileği, salkım domateslerde olduğu gibi yalnızca Mamak Çöplüğü içerisindeki seradan satın alınabiliyor.
Mamak Katı Atık Depolama Alanında 2008 yılı Eylül ayında 2 bin metrekarelik bir alanda domates üretimi başlatıldı. Topraksız tarım tekniğiyle başlatılan sera projesiyle yılda üretilen toplam 40 ton hormonsuz salkım domates 3 yıldır Ankaralıların sofralarında.
Çevre ve atmosfer en üst düzeyde korunuyor
Büyükşehir Belediyesi, projeyi bütçesinden harcama yapmadan gerçekleştirdi. Projenin Türkiye’de ilk ve örnek nitelikte bir proje olduğunu vurgulayan yetkililer, normal şartlarda projenin yıllık 15 milyon dolara mal olacağını, ancak belediyenin bu büyük projeyi sıfır maliyetle gerçekleştirdiğini belirtti.
Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi ile günlük 4 bin tonun üzerinde çöpün depolandığı Mamak Çöplüğü’nde elde edilen elektrik enerjisi ve geri kazanımı mümkün olan maddeler ülke ekonomisine kazandırılıyor. Mamak Çöplüğü’ndeki bir diğer uygulama da yosun üretimine başlanması. Kozmetik sektöründe kullanılan ve alternatif yakıt olarak her an gündeme gelmesi beklenen biogaz üretiminin önemli bir hammaddesi olan yosun üretiminde de önemli çalışmalara imza atılıyor.
Projeyle ulusal ve küresel ölçekte çevre maliyeti en üst düzeyde korunurken, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkı ise metan gazının bertaraf edilmesi ile sağlanıyor.
Mamak Çöplüğü’nde kısa sürede yaşanan gelişme sonucu çöplükte uzun yılların birikimiyle kontrol dışı oluşan gazlar, çevreye zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf ediliyor.
Takvim