İklimin Düşmanı “Yolsuzluk”

Çevre
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, iklim değişikliğiyle mücadelede görülen başlıca iki yolsuzluğa dikkat çekiyor: Ormanlarda kaçak ağaç kesimi ve karbondioksit salınım belgelerinde yapılan sahtekârl...
EMOJİLE

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, iklim değişikliğiyle mücadelede görülen başlıca iki yolsuzluğa dikkat çekiyor: Ormanlarda kaçak ağaç kesimi ve karbondioksit salınım belgelerinde yapılan sahtekârlıklar.

Deutsche Welle Türkçe’nin bu konuda hazırladığı haber şöyle:

Küresel ısınmayla mücadeleye büyük paralar akıtılıyor. Tahminlere göre iklim değişikliğini önlemek ve etkilerini azaltmak için 2020 yılına kadar yaklaşık 700 milyar dolar yatırım yapılacak. Bu, iklim değişikliğiyle mücadelenin aynı zamanda kazançlı bir iş sahası olduğunu da gösteriyor. Ancak pek çok alanda olduğu gibi mücadeleyi zayıflatan nedenlerden biri yolsuzluk.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporuna göre iklim değişikliklerinden en çok etkilenen 20 devlet de yolsuzluk endeksinde 3,6 puanın altında kalıyor. 0’dan 10’a kadar yapılan puanlamada sıfır, yolsuzluğun en üst değeri anlamına geliyor. Örgütün Almanya bölümünün Başkanı Edda Müller iklim değişikliğiyle mücadelede başarılı olmak için kontrol mekanizmalarının sıkılaştırılması gerektiğini belirtiyor:

“Şu an, ülkelerde projeleri yürüten işletmelerin bilirkişilerine paralar aktarılıyor. Oysa biz bunun başka türlü yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şirketler parayı oluşturulan ortak havuza aktarmalı ve bilirkişiler de bağımsız bir şekilde bu havuzdan finanse edilmeli.”

Bu şekilde harcamaların kontrolünün sağlanabileceğini savunan Edda Müller karbondioksit salınım belgelerinde yapılan yolsuzluklara da dikkat çekiyor.

Ocak ayında bilgisayar korsanları Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Estonya, Yunanistan ve Polonya’nın veri bankalarına girerek 28 milyon euro değerinde karbondioksit sertifikası çaldılar. Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği Yöneticisi Henry Derwent güvenlik standartlarının yetersiz olduğunu ve emisyon kayıt birimlerinin kullanıcı hesabı açmak isteyen kişileri hiç araştırmadığını söylüyor. Henry Derwent, mevcut 27 ayrı emisyon kayıt birimi yerine AB genelinde tek bir kayıt merkezi oluşturularak, yolsuzluğun önüne geçileceğini belirtiyor.  Karbondioksit sertifikalarında yapılan bir diğer yolsuzluk da endüstri alanında görülüyor. Örneğin bir işletme başlangıçtaki emisyon değerini yüksek tutarak, sonradan sera gazı salınımını azaltmış gibi gösteriyor. Arada tasarruf etmiş gösterdiği miktarı da emisyon piyasasında satarak kâr ediyor.

Endüstri alanında bu tür bir yolsuzluk özellikle yüksek sera etkisine sahip, soğutucu gazlardaki hidro flora karbonların (HCF23) kullanımında görülüyor. Bu nedenle AB Komisyonu 2013 yılından itibaren HCF 23 için sertifika vermeyi yasaklayacağını açıkladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü yolsuzluğun ormanları da tehdit ettiğini belirtiyor. Örgütün raporuna göre her yıl 10 ila 23 milyon dolar değerinde kereste yasadışı ya da şüpheli yollardan elde ediliyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ndan (WWF) doğa uzmanı Philipp Göltenboth:

“Muhtemelen dünya genelindeki hızlı orman kaybının başlıca faktörlerinden biri yolsuzluk. Bunun başlıca nedeni ise, özellikle de tropik ormanların genelde ulaşımı güç bölgelerde ve yolsuzluğun yoğun olduğu ülkelerde bulunuyor olması. “

Kereste ticaretini kontrol etmek güç olduğu için kaçak kesilen ağaçlardan hızlı kazanç sağlanabiliyor. AB yasadışı ağaç ticareti ile mücadeleyi amaçlayan FLEGT adlı eylem planı ile Avrupa’ya kereste ithalatının kanıtlanabilir belgelerle yapılmasını sağlamaya çalışıyor.

Deutsche Welle