Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP kapsamındaki barajların işletmeye alınışından 2010 yılı sonuna kadar 20,3 milyar dolar değerinde, 337,7 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, uygulandığı bölgede sahip olduğu kaynaklar değerlendirilerek, yörede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yasal kalitesini yükseltmeyi amaçlayan GAP, aynı zamanda bölgeler arası farklılıkları gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme, istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Türkiye’nin nüfus bakımından yüzde 10’luk bölümünü oluşturan 9 ilde uygulanan GAP’ta, 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali ve sulama şebekelerinin yapımı öngörüldü. Nakdi gerçekleşmenin yüzde 80 düzeyine ulaştığı GAP’ta, geçen yılın sonu itibariyle 10 hidroelektrik santralı tamamlandı.
Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı GAP Bölgesinde, 1 milyon hektar alanı sulayabilecek oranda su depolanırken, 15 barajın da yapımı bitirildi.
33,7 MİLYAR LİRA HARCANDI
GAP Master Planın belirlediği hedef ve büyüklüklere ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacı 2010 yılında 42,1 milyar lira olarak belirlendi ve aynı dönemde toplam 33,7 milyar lira harcanıp, nakdi gerçekleşme yüzde 80 düzeyine ulaştı.
GAP Bölgesindeki enerji yatırımlarında yüzde 74 oranında fiziki gerçekleşme sağlandı. Ayrıca hidroelektrik santrallerinin işletmeye alınışından 2010 yılı sonuna kadar 20,3 milyar dolar değerinde, 337,7 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildi.
İHRACATTA ARTIŞ
GAP Bölgesinde son yıllarda yapılan ihracat da önemli oranda arttı. 2002 yılında 689 milyon dolar olan ihracat tutarı 8 yılda 9 kat artarak, 5,2 milyar dolara kadar yükseldi.
GAP Bölgesinden yapılan ihracatın Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payı da aynı dönemde yüzde 1’den, yüzde 4,5’e yükseldi.
İnternet Haber