Devlet Ormancılığından, Millet Ormancılığına

Çevre
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun göreve gelmesinin ardından, devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçiş diye bir süreç başlattıklarını,...
EMOJİLE

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun göreve gelmesinin ardından, devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçiş diye bir süreç başlattıklarını, artık ormanların halka yasak yerler olmadığını söyledi.

Coğrafi Bilgi Sistemi ile yangınları gözetlediklerini, buradan dumana ve ısıya dayalı görüntülerle anında tespit yaptıklarını, saniyelerle yangının yerini ve şeklini haber aldıklarını belirtti. Kurtulmuşlu, hazır durumdaki yer ve hava ekipleri ile yangın büyümeden söndürdüklerini ifade etti.

Türkiye’de, 2011 yılında 2 bine yakın orman yangın çıktığını, bir o kadar da kayıtlara almadıkları tarla, bağ ve bahçe yangınlarının meydana geldiğini hatırlatan Kurtulmuşlu, ”100 hektarı geçen bir yangınımız hemen hemen olmadı. Yani bu sene bütün yangınları büyümeden söndürdük. Başarılı bir sezon geçirdik” diye konuştu.

Devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçiş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun göreve gelmesinin ardından, devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş süreci başlattıklarını dile getiren Kurtulmuşlu, artık ormanların halka yasak yerler olmadığını belirtti.

Sürdürülebilir ormancılık ilkesi içerisinde, ormanları tahrip etmeden, korumada eksiklik göstermeden ve zayiat vermeden ormanlardan çok yönlü istifade etmenin ön plana çıktığına işaret eden Kurtulmuşlu, bu kapsamında bal ormanları projelerini örnek gösterdi.

Kurtulmuşlu, ”Ormanlara, arıcılarla insanların sokulmadığı bir dönemden, şimdi tam tersi arıcılara kovanlarını koyacakları, gerektiğinde çadırla baraka ile konaklayabilecekleri ve arının ihtiyacı olan her türlü altyapıyı hazır edecek, adına da ‘bal ormanı’ dediğimiz bir ormandan faydalanma sistemi getirdik” diye konuştu.

Güneyde çam balı, kuzeyde kestane, ıhlamur, çiçek ve akasya balı gibi ürünleri sertifikalandıracaklarını belirten Kurtulmuşlu, arının hangi çiçeklerden bal yaptığını ve bunların sertifikalı doğal ballar olduğunu tescil edeceklerini ifade etti.

Şu ana kadar 103 tane bal ormanı tesis ettiklerini kaydeden Kurtulmuşlu, bunu Türkiye Arıcılar Birliği ve üniversitelerle birlikte gerçekleştirdiklerini söyledi.

”3 milyon hektarlık ormanlık alanda, sertifikalı üretim yapmayı hedefliyoruz”

Sertifikalı ormancılığın, dünyada yeni geliştiğini bildiren Kurtulmuşlu, Türkiye’de ise ilk defa sertifikalı ormandan Bolu Aladağ’da üretime başladıklarını hatırlattı.

Kurtulmuşlu, Türkiye’nin, artık Avrupa ormanlarını yöneten beş ülkeden birisi olduğunu ve önümüzdeki günlerde Avrupa ormanlarında yapılacak standart ormancılık çalışmaları konusunda Türkiye’nin de görüşünün alınacağını vurguladı.

Sertifikalı ormancılığı, oduna dayalı sektörün talep ettiğini anlatan Kurtulmuşlu, ihracat yapılan ülkelerin, aldıkları ürünlerin üstünde sertifikalarını görmek istediğini aktardı.

Kurtulmuşlu, 2015 yılına kadar 3 milyon hektarlık ormanlık alanda, sertifikalı üretim yapmayı hedeflediklerini, orman ürünlerinin ihracatıyla uğraşan şirketlerin, sertifikalı ürünler almak istediğini ve bu ürünlerin değerinin daha da fazla olduğunu anlattı.

”Suriye ormanlarının planları Türkiye tarafından yapıldı”

Türkiye’nin, Akdeniz ormancılığında bir sektör olduğunu ifade eden Kurtulmuşlu, bulunduğu bölge itibarıyla 7 iklimin ülkede görüldüğünü ve Akdeniz’den step iklimine geçiş noktasında bulunduğunu ifade ederek, ”Bugün biz, kurak mıntıka ormancılığında, Akdeniz ülkelerinin yanında, Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’ya ve Türk cumhuriyetlerine örnek oluyoruz” dedi.

Türkiye’nin, Orta Asya Türk cumhuriyetleri ile fidanlıklar kurma, orman yetiştirme, erozyonla mücadele ve çöl bitkileri konusunda, Gürcistan ile böcek, mantar ve hastalıklar konusunda ortak projeler üretildiğini ifade eden Kurtulmuşlu, Suriye, Irak, Lübnan ve Ürdün ile de orman planlama, ağaçlandırma ve step ağaçlandırması çalışmaları yürütüldüğünü kaydetti.

Bu kapsamda, Suriye ormanlarının planlarının Türkiye tarafından yapıldığını vurgulayan Kurtulmuşlu, ”Onlara plan yapmasını öğrettik, plan yapacak uzmanları eğittik ve sertifika verdik” diye konuştu.

”27-28 milyon metreküp düzeyinde bir odun hammaddesine ihtiyaç var”

Ahşabın, gelecekte insanların kullanabileceği en sağlıklı araç gereç olacağına dikkati çeken Kurtulmuşlu, bugün Amerika ve Avrupa’da binaların içinin ahşap ile döşendiğini ifade etti.

Şu anda Türkiye’nin 27-28 milyon metreküp düzeyinde bir odun hammaddesine ihtiyacı bulunduğunu belirten Kurtulmuşlu, bunun 15 milyon metreküpünü Türkiye’deki ormanlardan üretmeye çalıştıklarını, 4-5 milyon metreküpün ithalat yoluyla, 3-4 milyon metreküpün de özel ağaçlandırma sahalarından elde edildiğini anlattı.

Ama halen odunda ciddi bir açığın söz konusu olduğunu ifade eden Kurtulmuşlu, ”Belki 30 milyon metreküp de üretsek, bu ihtiyaç devam edecek. Biz de bu ihtiyacı yerli kaynaklardan sağlamak için her türlü gayreti gösteriyoruz” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü olarak birinci görevlerinin ormanları korumak olduğunu belirten Kurtulmuşlu, ”dumansız yangın” olarak adlandırdıkları böcek ve zararlılarının ormanlara büyük hasar verdiğini ifade etti.

Kurtulmuşlu, orman zararlılarıyla mücadelede, hem doğal, hem ekosisteme uygun, hem de biyolojik metotların birinci prensiplerinin olduğunu kaydetti.

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107