Van’da meydana gelen depremlerle ilgili Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürülüğü tarafından Van depremleri sonrası hazırlanan Saha gözlemleri ve kaynak faya ilişkin ön değerlendirmeraporunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
20 sayfalık raporda, gölün bazı bölgelerinde 15-20 metrelik çekilmelerin olduğu, bunun da Van Gölü’nün fiziki coğrafyasını değiştirecek kıyı değişikliklerine neden olduğu belirtildi.
Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen ve büyük bir yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremle ilgili MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü Aktif Tektonik Araştırmaları Birimi bir araştırma yaparak depremin sonuçlarını rapor haline getirdi. Depremin özellikle Van Gölü’ndeki etkisinin korkunç boyutlarda olduğu belirtildi. Daha önce defalarca su seviyesinin yükselmesiyle değişim göstermeyen Van Gölü’nün fiziki coğrafyasının değişebileceği belirtildi.
4 kişilik uzman ekip tarafından hazırlanan 20 sayfalık raporda depreme neden olan Van Fayının özellikleri belirtilirken, depremin ortaya çıkardığı hasarlar da detaylı bir şekilde anlatıldı. Deprem sonrası yüzeydeki fiziki deformasyonlara dikkat çekilen raporda, depremin izlerinin asfalt yollarda, su kanallarında rahatlıkla gözlemlendiği ifade edilirken, yapılan ölçümlerde fay çizgisi boyunca depremin etkili olduğu kuzey bloğun ortalama 10 santimetre yükseldiği belirtildi.
VAN GÖLÜ 20 METRE ÇEKİLDİ
37 atom bombası kadar enerji açığa çıkaran depremin en çok Van Gölü’nde etkisini gösterdiği belirtilen raporda ölçüm yapılan bölgeler fotoğraflar ve haritalarla anlatıldı. Van Gölü’nün kıyı şeridinin değiştiğini belirten ve depremin izinin net olarak gözlendiği bölgelerin kıyı çizgileri olduğunu belirten araştırma ekibi, 23 Ekim 2011 Van depreminde Van Gölü’nün fiziki coğrafyasında değişimlere yol açabilecek nitelikte kıyı değişimlerinin geliştiği gözlenmiştir. Van Gölü?nün, Van kenti ile kuzeyde Bitlis’in Göldüzü Beldesi, Adilcevaz arasında kalan kıyısı boyunca yapılan incelemelerde deprem nedeniyle güncel kıyı çizgisinde yükselmeler olduğu ve düşük eğimli plajlarda kıyı çizgisinin birkaç metre ile 15-20 metre arasında değişen değerlerde göl yönünde gerilemiş olduğu gözlenmiştir. Adilcevaz ile Erciş arasında kıyı bandı boyunca da kıyı çizgisinde yükselmeler gerçekleşmiştir. Buna karşın fayın taban bloğunda kalan Van-Edremit yöresinde ise kıyı çizgisinde herhangi bir değişim olduğu yönünde gözlem yapılamamıştır. Ölçümlerimize göre kıyı çizgisinde meydana gelen yükselmeler 15 santimetre ile 40 santimetre arasında değişmektedir denildi.
İnternethaber