Çöpe atılan ilaçlar çevreyi tehdit ediyor!

Çevre
   Çöpe atılan ilaçlar tehlike saçıyor İmha etmek amacıyla tuvalete atılan ilaçlar doğal hayat için önemli bir risk faktörü. Uzmanlar bu durumun insanlar üzerinde de olumsuz etkileri olabile...
EMOJİLE

  

Çöpe atılan ilaçlar tehlike saçıyor

İmha etmek amacıyla tuvalete atılan ilaçlar doğal hayat için önemli bir risk faktörü. Uzmanlar bu durumun insanlar üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıyor.

Alman Çevre Yardımı Derneği’nden (DUH) Jürgen Resch, artan ilaç tüketiminin yeraltı ve içme suları açısından büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Resch söz konusu ilaçların toplanması için tek ve bağlayıcı bir sistem oluşturulması gerektiğini vurguladı. 2004 yılında bu bağlamda oluşturulan AB yönetmeliği Almanya’da henüz uygulamaya geçmedi.

Derneğin verilerine göre, Almanya’daki 20 binin üzerindeki eczaneden sadece birkaç bini kullanılmayan ya da kullanma tarihi geçen ilaçları geri alıyor. Resch, "Bu ilaçların hayvanlar üzerinde etkileri olduğunu yıllardır biliyoruz. Bu olumsuz etkiler insanlar üzerinde görülene kadar beklememeliyiz" şeklinde konuştu.

Antibiyotikler ve doğum kontrol haplarının içindeki hormonal maddeler veya etken maddesi diklofenak olan ağrı kesicilerin özellikle tehdit unsuru oluşturabileceği belirtiliyor. Her ne kadar kullanılan ilaçların etken maddelerinden bir bölümü boşaltım sistemiyle dışarı atılsa da kanalizasyon ve yeraltı sularındaki ilaç kalıntılarının önemli bir bölümüne yanlış şekilde imha edilen ilaçlar sebep oluyor.

Yedi kişiden biri tuvalete atıyor

 Almanya’da her yedi kişiden biri kullanmadığı ya da kullanma tarihi geçen ilaçları tuvalete atıyor.

2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre Almanya’da her yedi kişiden biri kullanmadığı ya da kullanma tarihi geçen ilaçları tuvalete atıyor. Sıvı ilaçları tuvalete dökenlerin oranıysa yüzde 50’yi buluyor.

Amerikan ‘Science’ adlı bilim dergisinde iki hafta önce yayımlanan bir araştırma ise endişeleri onaylar nitelikte. İsveçli bilim insanlarının yaptıkları araştırma, içeriğinde psikiyatrik ilaç kalıntıları tespit edilen sularda yaşayan levreklerin alışılmadık davranışlar sergilediğini ortaya koydu.

Araştırmacılar normalde çekingen ve dikkatli davranan bu balıkların, kendilerinden beklenmeyen şekilde saklanma yerlerini terk ettiklerini ve sosyal davranışlarını değiştirdiklerini gözlemledi.

Daha önce yapılan bazı araştırmalarsa diklofenak etken maddesinin gökkuşağı alabalıklarında hücresel değişikliklere neden olduğunu ve abalıkların doğurganlık oranlarını düşürdüğünü ortaya koymuştu./ DW Türkçe

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/