Biz kışlıklarımızı henüz kaldıramadık ama doğa yazlıklarını çıkardı bile. Bahçelerimizi de kış uykusundan uyandırma vakti geldi. Peki hazırlıklarınız tamam mı?
Şehirde yaşayanların doğayla teması azaldıkça kent mimarisinde bahçelerin önemi artıyor.
Bahçe mobilyaları ise sanki her an evlerimizin içine girebilecekmiş gibi estetik ve konfor açısından şık ve rahat tasarlanıyor. Bahçede yemek yeme alışkanlıkları artıyor, geleneksel mangal yerini daha pratik olan barbeküye bırakıyor. Tüm bu sosyal değişim ve trendi yakalamak için işte birkaç öneri.
Yeni mobilya alırken dikkat!
Bahçeniz için seçeceğiniz eşyaların öncelikle iklim şartlarına uygun olması gerekiyor. Sadece yağmura ve güneşe değil, kar, rüzgâr ve toza karşı en dayanıklı malzemeden yapılan eşyalar tercih edilmeli. Dış mekân için en kaliteli ve en çok kullanılan tik ağacından yapılan eşyalar (teak ağacından yapılan mobilya, yağlı bir ağaç, dayanıklı). Aynı zamanda paslanmaz çelik mobilyalar da dört mevsim kullanılabiliyor.
Bunların dışında poly rattan (plastik malzemenin örülmesi) örgülü mobilyalar doğal görünümlü ve ucuz olması ile bakım gerektirmeden rahatça kullanılabilmesi açısından öne çıkıyor, ancak satın alırken örgülerinin kalitesine dikkat edin, güneş ışığına maruz kalan sıkı örülmemiş poly rattan eşyalar esneme yapabilir. Ev içi dekorasyonuna gösterdiğiniz özeni bahçeniz de hak ediyor.
Etnik, modern ya da klasik. Tarzınıza uygun malzeme ve ana rengi belirleyin, gerisini doğaya bırakın. Rattan ve plastik eşya tercih ediyorsanız Siesta uygun adres. Seçiminiz ahşap ya da tik ise İca Home&Garden ürünleri tam size göre.
Eski eşyaların bakımı önemli
Tik eşyalarınızı önce yıkayıp kurutun, ardından bir ahşap fırça ile dayanıklılığını artırmak için yağlayın ve gölgede kurutun. Eğer bakımlarını doğru yaparsanız çok uzun süre kullanabilirsiniz. Eşyalarınızın malzemesi rattan ise işiniz biraz daha kolay. Yumuşak nemli bir bezle temizleyip güneş ışınlarına direkt maruz bırakmadan kurutmanız yeterli. Eğer eşya seçiminde romantik ferforje tercih ettiyseniz boyasını yenilemek gerekebilir.
Bitki sulama yönteminiz doğru mu?
Sulama yaparken tüm bahçe alanının ya da küçük saksı bitkilerinin orantılı bir şekilde sulanmasında fayda var. Az sulama bitkilere ne kadar zarar verecekse, yapılan fazla sulama da bitki köklerinin çürümesine neden olabilir. Tüm bitkiler aynı özelliklere sahip olmadıkları için, her biri farklı oranda suya ihtiyaç duyar. Bitkileri tanıyıp su miktarını ona göre ayarlamak onların hayatlarını kurtarabilir.
Bahçe alanlarında sulamaya bağlı oluşan göllenmeleri en baştan engellemek için, duş başlıklı hortum tabancaları tavsiye ediliyor. Botanika ürünleri bu işi pratik ve keyifli hale getiriyor. Bahçe aletleriniz de hazırsa toprakla haşır neşir olmaya hazırsınız. Önce toprağı havalandırın, sonra çimlerinizi ya da bitkilerinizi ekebilirsiniz. Aksesuar konusunda kendinizi sınırlamayın. Aydınlatmalar, kuş evleri, duvarlıklar, rüzgâr gülleri her biri için bir yer bulabilirsiniz.
Bahçesi olmayanlar üzülmesin
Balkon, teras ya da pencerelerinizin önünde uygun bitkilerle bahçe havasını evlerinize taşıyabilirsiniz. Saksı bostanlarda maydanoz, taze soğan, çeri domates, roka bile yetiştirip taze taze tüketebilirsiniz. Cam kenarlarını boydan boya saran bir bitki seçerseniz doğanın serinliğini salonunuza taşıyabilirsiniz.
Zemine halı yerine küçük bir kilim sermeniz ve eşya seçiminde bahçe mobilyasını andıran model ve beyaz ağırlıklı renkler kullanırsanız istediğiniz bütünlüğü sağlayabilirsiniz. Loş bir aydınlatma ve fener gibi elemanlar ise dekorasyonunuza zenginlik katacaktır.
Zaman