Derleyen: Bengü Dağlı
2000’li yıılarla birlikte yapanların sayısı da hızla artan ekstrem sporları diğer sporlara göre daha fazla risk ve zorluk barındıran spor dallarına verilen genel isimdir. Bu spor dallarında çok özel malzemeler gerekir. Sporcular daha katı fiziksel aktiviteleri gerçekleştirirler ve adrenalin salınımı diğer spor dallarına göre daha fazladır.
Ekstrem sporların tarihinin sörf ile başladığına inanılır.
EKSTREM SPORLAR NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Amerika’da yapılan bir araştırmada ekstrem spor yapanların hayatlarını tehlikeye atmaktan haz duydukları ortaya çıktı. Uzmanlar, bunun nedenini rahat ve monoton yaşam koşullarına bağlıyor
Ekstrem sporlar 18 yıldır tüm dünyada yapılıyor ama şimdiye kadar hiç bu kadar popüler olmamıştı. En küçük bir dikkatsizliğin ölüm ya da yaralanmalara neden olduğu yamaç paraşütü, rafting, serbest atlayış, kaya tırmanışı… gibi sporları yapanlarla ilgili araştırmalar, insanoğlunun garip yanlarından birini daha gün ışığına çıkardı.
Araştırma sonucu insanların, ölümü hissederek yaptıkları işlerden haz duydukları ortaya çıktı. Özellikle, gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların risk almaktan hoşlandığı da açıklandı. Uzmanlar bunun pek çok nedeni olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki, insanların eskiye oranla artık çok daha rahat yaşıyor olması. Yani eskisi gibi dünya çapında savaşlarla, veba gibi hastalıklarla karşılaşmaması insanların kendilerine suni heyecanlar yaratmasına teşvik ediyor. Ya çok yüksek binaların tepelerinden atlıyor, ya kendilerini azgın sulara bırakıyor ya da borsada milyonlarca doları kaybetmeyi göze alıyor.
Türkiye’de henüz dünyanın diğer yerlerinde olduğu kadar popüler ve yaygın olmasa da bu çılgınlığın 2000’li yıllara damgasını vuracağına inanılıyor. Ekstrem sporlar havada, suda ve karada ayrı ayrı şekilleniyor. İnsan imkânsızı yapabilmek ve ölüme meydan okumakiçin her ortamda şartları zorluyor. İşte birkaçı:
SÖRF
Uzun bir tahtanın yardımıyla dalgaların üstünde kıyıya doğru kayarak yapılan sörf, çok sevilen bir su sporudur. Derin sulardaki büyük dalgaların kıyıdan 90-900 metre açıkta, kayaların ya da kumun oluşturduğu bir sığlıkta kırılarak kıyıya doğru hareket ettiği her yerde sörf yapılabilir.