Buzda Yaşam Başkadır!

Spor Güncel
Röportaj: Arzu Erdoğral Buz Hokeyi Marmara Cumhuriyet Kupası bu hafta düzenleniyor. 2. kez düzenlenen organizasyona ilgi büyük. Yıldız ve minik takım kategorilerinde maçlara yoğun bir şekilde haz...
EMOJİLE

Röportaj: Arzu Erdoğral

Buz Hokeyi Marmara Cumhuriyet Kupası bu hafta düzenleniyor. 2. kez düzenlenen organizasyona ilgi büyük.

Yıldız ve minik takım kategorilerinde maçlara yoğun bir şekilde hazırlanan Buz Korsanları takımı antrenörü Umut Çelik on5yirmi5’e konuştu.

Buz üzerinde kaymak, kayarken de maç yapmak bizler açısından zor gözükse de, kimileri için bu durum sıradan ve kolay…

Buz hokeyi, yurt dışında yaygın bir spor olsa da, ülkemizde de bu sporu hiçbir destek almasalar da başarıyla gerçekleştiren isimler de var. Amaçları ise açık; buz hokeyini ülkemizde gereği gibi yaygınlaştırmak ve Türk’ün adını bu sporla da dünyaya duyurmak…

İzlemesi oldukça zevkli olan buz hokeyini ve ülkemizdeki durumu, son günlerde alanında adını başarılarla duyuran Buz Korsanları Antrenörü Umut Çelik’e sorduk.

Buz hokeyi nasıl bir spordur? Oldukça zor gözüküyor. Bize anlatır mısınız?

Buz hokeyi, dışarıdan bakıldığında zor gibi gözüken, bütün sporlarda olduğu gibi çalışma, kondisyon ve spor disiplini ile öğrenilebilecek bir takım oyunudur. 2 takım halinde, 5 oyuncu 1 kaleciden oluşan oyuncuların, pakı (disk) kontrol ederek, kaleye atıp sayı üzerinden puan alması şeklinde 20 dakikalık 3 devreden oluşan zaman kesitlerinde oynanır. Diğer sporlara göre hızlı ve sert bir spordur. Ekipmanları da spora uygun olarak vücudu korumaya yönelik yapılmıştır.

Buz hokeyi ABD ve Kanada gibi ülkelerde oldukça popüler… Ancak aynı durum ülkemiz için geçerli değil… Size göre Türkiye’de bu spor neden futbol kadar ilgi görmüyor?

Buz hokeyi soğuk ülke sporudur. Hokey denilince akla ilk gelen ülkeler Kanada, Amerika, Rusya, Slovakya ve Finlandiya’dır. Bu ülkelerde en çok ilgi gören ve alt yapıdan gelişen sporcu sayısı çok yüksek maalesef… Ülkemizde bu spor pek duyulmamış ve destek alamıyor. Yazılı basın ve TV gibi görsel alanlarda yer alamıyoruz ve bu sporun yeterince duyulması sağlanamıyor. Ama dediğiniz gibi futbol ülkemizde en çok tercih edilen spor dalı ve basında sürekli yer alıyor. Buz hokeyi sporunu ülkemizin %5’nin bile duyduğunu düşünmüyorum. Biz, kulüpler olarak sporun yaygınlaşması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Dünyada buz hokeyinin geldiği nokta ile ülkemizdeki durumu karşılaştırdığımızda nasıl bir tabloyla karşılaşırız?

Ülkemiz, buz hokeyi sporuna 1989 yılında Ankara’da acılan Olimpik buz pisti ile başlamıştır. Diğer ülkeler de bu sporun geçmişi daha fazla ve şuan üst düzeyde hokey oynuyorlar. Ülkemiz de bu sporun yapılması için yeterli sayıda tesis yok, bu şartlarla elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ve inanıyoruz ki Türkiye ismini ve bu sporda ki başarımızı yurtdışına da duyuracağız ama çok çalışmamız ve tesis olanaklarımızın artması gerekiyor.

Siz buz hokeyine ne zaman nasıl başladınız? Kaç yıldır bu sporu yapıyorsunuz?

Ben bu spora 14 yaşımda özel bir buz pistinde başladım ve kursa katılıp gerekli eğitimi aldım Buz hokeyi yaşamımın bir parçası oldu. Altı yıldır takım koçluğu ve oyunculuk yapmaktayım.

Neden Buz Korsanları? Biraz da bize takımınızdan bahseder misiniz?

Buz Korsanları sporcuları; çok istekli, hırslı, coşkulu ve içinde hokey aşkı olan bir takım ve başarıyı hak etmeye çalışan bir kulüp. Öğrencilerimin bu spora olan sevgilerinden oldukça memnunum ve onlarla bu iletişimi kurmak çok güzel. Buz Korsanları Spor Kulübü’nde bu yıl minikler ve yıldız takımında “5-10” “11-14” yaşları arasında oyuncular yer alıyor. Ve bu spora erken yaşta başlayıp ilerde ülkemizi temsil edecekler. Altyapılarımız gelişiyor. Bu durum ülkemiz adına bizleri oldukça mutlu ediyor.

Hedefleriniz nedir?
Buz hokeyi sporunu ülkemizde yaymak ve sporcularımızın illeri de milli takımda yer almasını sağlamak. Ülkemizin ismini, yurtdışında hokey dalında da duyurmak…

Buz hokeyinin ülkemizde geliştirilmesi için en acil çözüm bekleyen sorunlar nedir? Kulüpler Federasyondan gerekli desteği alabiliyor mu?

Öncelikle çalışma alanlarının çoğaltılması şart… Masraflı bir spor olduğundan dolayı hem oyunculara hem de kulüplere yeterli desteğin sağlanması ise çok önemli… Bizler Federasyondan gerekli desteğe alamıyoruz ne yazık ki… Çalışma alanları az olduğu için gerektiği gibi müsabaka yapamıyoruz. Umarım ki Federasyon gerekli imkânları sağlar ve bundan sonra sporcuların gelişmesi için maç sayıları artar.

Buz hokeyi sporunu yapmak isteyen gençlere ne tavsiye edersiniz?

Bu sporu yapmayı düşünen sporcu adaylarına öncelikle ülkemizde bu sporu bilen iyi eğitmenlerden eğitim almalarını ve yaptıkları sporu tam kurallarıyla oynamalarını öneririm. Bu öncelikler ile birlikte gösterdikleri özveri ve sebat onları başarıya götürecektir.

Buz korsanları takımı için öğrenci alımları devam ediyor mu? Size nasıl ulaşabilirler?

Buz Korsanları Spor Kulübü, sporcu yetişmeye devam ediyor. Alt yapıdan gelişen sporcularla başarıyı elde etmemken temel hedefimiz… Çocuklar 4-5 yaşlarından itibaren bu sporu yapmaya başlayabilirler.

Minikler 5-10, yıldızlar 10-14, gençler 14-18 yaşları arasında; bayanlar 13, erkekler ise 16 yaşında itibaren yetişkinler liginde yer alabilirler.

Buz Korsanları Spor Kulübüne ulaşmak isteyenler için;
buzkorsanlari@hotmail.com
umutcelik_07@hotmail.com
www.buzkorsanlari.com
Ant. Umut Çelik: 0531 570 28 07