Buz Hokeyinde 0 Gol Attık, 60 Yedik

Spor Güncel
Ferhat ESNEK’in röportajı   Erzurum’un ev sahipliğini yaptığı 25. Üniversitelerarası Kış Oyunları’nda ülkemizi temsil eden buz hokeyi milli takımı koçu Tarık Göçmen, Haber 7R...
EMOJİLE

Ferhat ESNEK’in röportajı

 

Erzurum’un ev sahipliğini yaptığı 25. Üniversitelerarası Kış Oyunları’nda ülkemizi temsil eden buz hokeyi milli takımı koçu Tarık Göçmen, Haber 7’ye konuştu.

 

Türkiye’de buz hokeyinin gelişmesi için yapılması gerekenlerden organizasyon süresince maçlarla ilgili basında çıkan haberlere kadar konuştuk..

 

Üniversiade sayesinde tesisleşme ile ilgili sıkıntılar bir nebze olsun giderilmeye başlandı. Yani bir hareketlilik geldi’ diyen Tarık hoca ‘Mesela İstanbul’da inşaat halinde bekleyen bir tesisimiz vardı. Duvarları çürümeye başlamıştı. Geçen yıl bu tesisimiz İstanbul’a açıldı. İstanbul bu iş için iyi bir merkez. Gerek reklam gerekse de insan sayısı ve ilgisi nedeniyle önemli’ dedi.

 

BAŞARI İÇİN 4 FAKTÖR VAR

 

kullanSadece tesisleşme ile başarının yakalanmayacağını da belirten Göçmen şunları söyledi; İstanbul’da açılan salondan sonra İzmir’de olimpik buz pisti açıldı. İzmit, Ankara ve Erzurum’da buz pistleri açıldı. Bu müthiş bir sıçrama oldu. Düşünün yani son 5 yılda sadece bir tesis vardı. Ama buz sporlarında başarı için sadece tesisler yetmiyor. Yetişmiş antrenör de çok önemli. Türkiye’de bu sayı şimdilik çok az. 15 kişi bile değiliz.

 

Bu işte başarılı olmak için, tesisleşme, antrenör, çalışma ve uluslararası bağlantılar önemli. Yabancı ülkelerle ortak liglere katılmalıyız. Örneğin Avrupa’da Romanya-Macaristan, Slovenya-Avusturya gibi ülkeler ortak lig düzenliyorlar.

 

"DEVŞİRME SPORCUYA KARŞIYIM"

 

Futbolda ve atletizmde devşirme sporcularımız olduğunu ifade eden Göçmen, ‘Mesela bizim Hollanda’da oynayan iki kardeş var. Deniz-Onur Mete kardeşler. Onlar Hollanda’da oynamayı tercih etmişlerdi. Ama bu tercih yanlış anlaşılmasın. Onlar, Türkiye’de tesisler ve ilgi eksikliği için tercihlerini Hollanda Milli Takımı’ndan yana kullandılar.

 

Futboldaki gibi bir ülkenin milli takım formasını giyen bir oyuncu başka milli takıma geçememe olayı hokeyde farklı. En az ülkesinde 4 yıl oynamayacak ve 2 yılda oynamak istediği ülkenin takımlarında 2 yıl süreye oynadıktan sonra o ülkenin milli takım formasını giyebiliyor.

 

Ama Deniz Mete çok büyük bir özveride bulundu. Ona bir teklifte bulunduk, sadece ve sadece Türk hokeyine katkı olsun diye gelip Türkiye’de Ankara Üniversitesi’nde oynadı.

 

 

İkinci enteresan olan da Deniz’in abisi Onur, üniversite öğrenci değişimi projesi kapsamında İstanbul Boğaziçi’ne geldi. Onun da hedefi Hollanda’da 4 yıl oynamayıp Türkiye’de bu süre içinde 2 yıl oynayacak ve Türk milli takımı forması giyecek. Onur-Deniz kardeşlerin ailesinin benim için çok ayrı bir yeri var. Türkiye’yi ilgiyle takip ediyorlar’ dedi.

 

Göçmen, ‘Devşirme olayına karşıyım ben. Bunun yerine Avrupa’da başta Almanya, Belçika gibi ülkelerde takımlarında oynayan Türk çocuklarımız var. Onları araştırıp buluyoruz. Ve teklif sunduğumuzda da ‘Severek oynarız’ demeleri bizi gururlandırıyor ve duygulandırıyor’ sözlerini de ekledi.

 

BASINDA ÇIKAN HABERLER BİZİ MAĞLUBİYETTEN DAHA ÇOK ÜZÜYOR

 

Göçmen, ‘Biz bu organizasyonda ev sahibi olduğumuz için mücadele ediyoruz. Bu sporu 150 yıldır oynayan takımlara karşı oynuyoruz. Türkiye’de buz hokeyinin iki yıllık bir geçmişi var. Diğer ülke takımlarında dünyanın en iyi liglerinde oynayan oyuncular var. Bırakın bizim çocukların onlarla aynı buz üstünde oynamaları fotoğraf çekilmeleri bile bir ayrıcalık. Durum böyle. Ancak ülkemizde buz hokeyinin tarihini bilmeyen gazetecilerin attığı ‘hezimet, rezillik’ gibi başlıklar oyuncularımızı aldığı mağlubiyetlerden çok üzüyor’ dedi.

 

Birkaç yıl öncesine kadar çok az sayıda olan buz pistlerinde milli takım oyuncularına ancak gecenin saat 4’üne yer verildiğinin altını çizen Tarık Göçmen, ilgisizlik ve maddiyat konusunda da sıkıntılı olduklarını söyledi.

 

Takımdaki oyuncuların mağlubiyet kadar bir başka konuda da üzüldüklerini söyleyen milli antrenör, ‘En çok ilgi çeken spor dallarının başında gelen futbola ülkemizde harcanan para, karşılığını alamıyor. Örneğin son Dünya şampiyonalarına milli takımımız katılamadı. Takımlar bazında da G.Saray ve F.Bahçe gibi iki önemli ekip Avrupa kupalarına çok erken veda ettiler’ diyen Tarık Göçmen, bu karşın hokey malzemelerini kendi paraları ile alıp ve oynanan maçlarda para alamayan bu çocuklarımız, kurduğumuz takımın Üniversiade’da aldığımız mağlubiyetler sonrası basında çıkan haberlere de üzülüyorlar’ dedi.

 

"BUZ HOKEYİ TÜRKLERİN SEVECEĞİ BİR OYUN"

 

Ülkemizde gerekli tesisleşme ve organizasyonlar yapıldıkça bu spora büyük bir ilginin olacağını söyleyen Göçmen, ‘Buz hokeyi ülke olarak seveceğimiz bir spor. İçinde skor ve gol gibi futbola alışık bir millet için terimler var. Heyecanı göstermek için organizasyonları duyurmalıyız. Bunu da basın yoluyla yapmalıyız. Burada görüyoruz. Erzurumlulardan büyük ilgi var. Bu da bizi ümitlendiriyor. Gönül ister ki spor haberlerinde görüntü eşliğinde kısa da olsan buz hokeyi haberleri de verilsin. Bu yolla bu spora ilgi duyurabiliriz’ dedi.

 

Göçmen son olarak kış sporları için Üniversiade oyunlarının Türkiye için bir milad olacağını ve ileriki yıllarda birçok şampiyonada Türk oyuncuların başarılı sonuçların altına imza atacağına inandığı söyledi.

 

Haber 7