İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce açıklanan futbolda şike davasının gerekçeli kararında, ”Usulsüz yapılan, dosyada mevcut dinleme ve izleme kararlarının hükümde kullanılamayacağı ve esas alınmayacağı, bu gerekçeyle şike nedeniyle yargılanmakta olan Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının şike ve teşvik primi verme suçundan cezalandırılmasını gerektirir, dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından beraatlerine karar verilmiştir” denildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yazımını tamamladığı 288 sayfalık gerekçeli kararda, Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılamadan önceki davada ”örgüt’ suçundan aldığı cezaya değinildi.
Yıldırım’ın 1998’den beri ‘Türk futbolunda 4 büyükler’ arasındaki Fenerbahçe Kulübü’nün başkanlığını yürüttüğü, kulübün tüm Türkiye’de büyük bir taraftara sahip olduğu hatırlatıldı.
Bu ölçüde Aziz Yıldırım’ın da Fenerbahçe Spor Kulübü ile tanınmış ve özdeşleşmiş bir kişi olduğu belirtilen gerekçeli kararda, şunlar kaydedildi:
”Diğer örgüt üyeleri ise Fenerbahçe Spor Kulübünde yönetici durumundadırlar. Fenerbahçe bir spor kulübüdür, başkanı ve yöneticisi vardır. Bu başkan ve yöneticiler arasında bütün spor kulüplerinde, başkanın diğer üyeler üzerinde bir ağırlığının olması, onlara söz geçirmesi normaldir. Örgüt başkan ve üyelerine bakıldığında, örgüt başkanı Aziz Yıldırım ve üyelerinin kulüp yöneticileri oldukları, bu haliyle zaten mevcut düzenli işleyen, yasa gereği kurulan bir kulüp ve yönetimi vardır. Yönetimle idaresine bakıldığında kendi içinde bir bütünlük, bir birlik ve hatta bir hiyerarşi bulunması gerekir. Bu nedenle örgütün varlığı somut olayımızda düşünülemez ve kabul edilmeyeceğinden örgüt suçundan sanık Aziz Yıldırım’ın cezalandırılmasını gerektirir mahiyette yeterli ve kesin delil bulunmadığından beraatine karar verilmiştir.”
Aziz Yıldırım hakkında ”şike ve teşvik pirimi verme’ suçlarına da değinilen kararda, ilk olarak sanık Olgun Peker ve ona bağlı kişilerin illegal bir oluşum içerisinde bulunup bulunmadıklarının tespiti, bunun tespiti halinde çıkar amaçlı suç örgütünün yapısının ve örgüt adına hareket eden kişilerin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla 8 Aralık 2010 tarihinde iletişimin tespiti ve kayda alınmasına karar verildiği anımsatıldı.
Sırasıyla 4 Şubat 2010’da Olgun Peker’le görüşen TFF Başkanı Mahmut Özgener, Özgener’in Aziz Yıldırım ile yapmış olduğu konuşmadan ötürü de 17 Şubat 2011 tarihinde Yıldırım hakkında iletişimin tespiti ve kayıt altına alınmasına hükmedildiği belirtilen kararda, ilk dinlemenin 8 Aralık 2010 tarihinde olup, bu tarihlerde şike ve teşvik fiillerinin TCK’da veya başka bir özel yasada suç olarak düzenlenmediği vurgulandı..
Kararda, 14 Nisan 2011’de yürürlüğe giren 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’dan önce TCK’da ve ceza hükmü içeren özel yasalarda şike ve teşvik pirimi fiillerinin bu adla suç olarak düzenlenmediği, bu tarihten önce suç oluşmadığı ve sanıklar hakkında başlatılan ve yürütülen teşvik pirimi ve şike suçunun CMK 135. Maddesinde sayılan katalog suçlardan da olmadığı aktarıldı.
”Hukuka aykırı dinlemeler, hükümde kullanılamaz”
Hakim kararı olmadan suçla ilgili telefonların dinlenemeyeceği, teknik takip yapılamayacağı ve bu yolla elde edilen delillerin yargılamada kullanılamayacağı belirtilen kararda, şike ve teşvik primi suçuna esas alınan dinleme ve izlemelerin, ‘şike yasasından’ önce olduğundan sanıklar aleyhine kullanılamayacağı kaydedildi.
14 Nisan 2011’de yürürlüğe giren 6222 Sayılı Yasanın 23. maddesinde şike ve teşvik primi suçunun katalog suçlar arasına alındığı anımsatılan kararda, bu kanun öncesinde fiillerin suç olmaması sebebiyle yapılan dinlemelerin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:
”Bu nedenle mahkemece, usulsüz yapılan, dosyada mevcut dinleme ve izleme kararlarının hükümde kullanılamayacağı ve esas alınmayacağı, bu gerekçeyle şike nedeniyle yargılanmakta olan Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının şike ve teşvik primi verme suçundan cezalandırılmasını gerektirir dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından beraatlerine karar verilmiştir.’