Türkiye’nin iki dev kulübünü etkileyecek önemli yol ayrımına gelindi. Soruşturmanın başladığı tarih olan 3 Temmuz’dan itibaren devam eden süreçte UEFA, Fenerbahçe’yi Avrupa Kupaları’ndan men ederek ilk refleksini göstermişti.
İddianamenin açıklanmasının ardından ise UEFA’nın yapacaklarına yönelik senaryolar konuşulmaya başlandı.
1- UEFA, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği anda bir karar alabilir. İddianameyi kendisi inceler. Bu kararlarla adı iddianamede geçen Beşiktaş ve Trabzonspor iki takımda Avrupa’dan uzun yıllarmen cezaları olabilir. Ayrıca Beşiktaş ve Trabzonspor’un gruptaki rakipleri maddi ve manevi dava açabilir.
2- UEFA Türkiye Futbol Federasyonu’nun kararını bekleyebilir. Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu’nun kararına göre hareket edebilir. Ancak bunun tamamlanması 2-3 ayı bulur. Böylece karar sezon sonu verilebilir.
3- UEFA iddianameyi yetersiz görüp, mahkeme sonucunu bekleyebilir. Ancak uzmanlara göre bu çok düşük bir ihtimal.
2 yıl men edilebilir
Alpay Köse (Spor avukatı): UEFA iddianameye göre karar alabilir. Bu olayda en riskli takım Trabzonspor… Çünkü şu an Şampiyonlar Lig’inde mücadele ediyor. Fenerbahçe’nin şike yaptığı kesinleşirse Avrupa’dan 1-2 yıl men cezası alabilir. Trabzonspor ise 5-8 yıl arasındamen cezası alır. Beşiktaş’ın başkanının ismi geçmediği için durum farklı. Ancak Beşiktaş’ında alacağı men cezasıağır olacaktır. Beşiktaş ve Trabzonspor’un grubunda yer alan takımlar maddi ve manevi tazminat davaları açabilir.
Vedat Türker (Spor avukatı): UEFA, Beşiktaş ve Trabzonspor’u Avrupa’dan hızlı bir şekilde men edecektir. Kulüplerin alacakları cezaların daha ağır olma ihtimali yüksek. UEFA tarafından takımlara 2-5 sene arası men cezası bekliyorum. Gruptaki diğer takımların maddi zararlarını UEFA’dan talep eder. UEFA da kulüpleri verdiği primleri tekrar geri isteyecektir.
Levent Erdoğan (BJKeski yöneticisi): UEFA’nın iddianameye göre karar vermemesi lazım. Çünkü bu iddianame iddialardan ibaret… İlk önce Federasyon’un kararını vermesi gerekir. Bundan sonra UEFA’nın harekete geçmesi gerekir. Ancak UEFA tüm iddianameyi inceler kendisine göre suç görürse kendiside bu kararı alabilir. Ancak buna yanaşacağını düşünmüyorum.
Küme düşmeler neleri değiştirir?
1) Şike ve teşvik iddiaları geçen sezona ait. Geçtiğimiz sezon küme düşen üç takım, düşen takımsayısına göre, tekrar Süper Lig’e çıkabilir. Bu takımlara bir de tazminat şansı doğabilir.
2) Bu sezon lig tescil edilmeyebilir. Bu sezon ligde küme düşme kaldırılabilir. İddiaların geçen sezon olması bu sezon küme düşme olasılığını zayıflatıyor. Geçtiğimiz sezon sırasıyla düşen takımlar şöyle: 16. sıra Bucaspor, 17. sıra Konyaspor, 18. sıra Kasımpaşa.
LİG BİTMEDEN KÜME DÜŞÜRME OLURSA…
Bu konuda bir Ankaraspor örneği var. Ankaraspor her ne kadar farklı sebeplerden ötürü küme düşürüldüyse de, sonuç itibariyle o sezon bu takımla oynayan ya da oynamayan tümekipler hükmen galip sayılmıştı. Federasyon bu yolu izleyebilir.
HAKLARIMIZ İADE EDİLSİN
Hilmi Öksüz (Kasımpaşa Başkanı): Federasyon’un alacağı kararı merakla bekliyorum. Kasımpaşa başta olmak üzere Bucaspor’un ve Konyaspor haklarının geri verilmesini istiyoruz. Hukukun ön gördüğü şartlarla birlikte maddi ve manevi olarak hakkımızı arayacağız.