Şike dosyası Yargıtay’da kapatılacak mı?

Futbol
Ahmet Memiş’in haberi  Mehmet Baransu, iddiasını Yargıtay içerisinden aldığı bilgilere dayandırdı. AK Parti’li vekil Şamil Tayyar da Yargıtay’daki davaya burnunu sokmayanın kalm...
EMOJİLE

Ahmet Memiş’in haberi 

Mehmet Baransu, iddiasını Yargıtay içerisinden aldığı bilgilere dayandırdı. AK Parti’li vekil Şamil Tayyar da Yargıtay’daki davaya burnunu sokmayanın kalmadığını belirterek, dosyaya dışarıdan müdahale olduğu imasında bulundu.          

3 Temmuz 2011’de başlayan yargı sürecinde 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve toplamda 6 yıl 3 ay ceza alan Aziz Yıldırım’ın da içinde bulunduğu şike sanıklarının Yargıtay’da bekleyen dosyasının sümen altı yapılarak kapatılacağı ileri sürüldü.

Konuyla ilgili olarak Rotahaber’e konuşan Taraf yazarı Mehmet Baransu, şike dosyasının sümenaltı edilerek üzerinin kapatılacağını ileri sürdü.  AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar da Yargıtay’daki şike dosyasına dışarıdan müdahale olduğu imasında bulundu.

BARANSU: ŞİKE DOSYASINI KAPATACAKLAR

Baransu, yaptığı açıklamada, Şike sanıklarının Yargıtay’daki dosyasının uzun süredir bekletildiğine dikkat çekerek, HSYK’da yapılan yeni atamaların ardından dosyanın üstünün kapatılacağını ileri sürdü. Yargıtay 5. Daire’deki 9 kişiden 5’inin karar için toplantı yapacağını ve toplantının ardından dosyanın sümenaltı edilerek bozulacağını söyleyen Baransu, bu konuda Yargıtay’a siyasilerden baskı yapıldığı iddiasında bulundu.

HSYK’da yapılan yeni atamaların ardından şike dosyasının kapatılacağı yönünde bilgilerin gelmesinin de tesadüf olmadığını vurgulayan Baransu, "Herkesi bu konuda duyarlı olmaya ve ahlaksızlığa göz yummamaya çağırıyorum" dedi.

ŞAMİL TAYYAR: YARGITAY’DAKİ DAVADA GARABET YAŞANACAK

Yargıtay’daki şike dosyasına dışarıdan müdahale olduğu imasında bulunan AK parti Milletvekili Şamil Tayyar da, "Yargıtay’daki davaya burnunu sokmayan kalmadı" ifadesini kullandı. Şamil Tayyar, "Yargıtay’daki davada garabet yaşanıyor" sözleriyle de Yargıtay’daki şike dosyasına yapılan müdahaleye dikkat çekti.

GÜRSEL TEKİN’İN DOSYASINDA KARAR VERİLMESİNİ SAĞLAYACAK EVRAK DA KAYBOLMUŞTU

Yargıtay’daki şike davasına benzer bir durum da CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in evrakta sa dosyasında yaşanmıştı.

Gürsel Tekin’in Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde evrakta sahtecilikten mahkemede kesinleşmiş 2 yıl 6 aylık hapis cezası Yargıtay’a götürülmüş ve karar verileceği sırada dosyadaki bir evrak Yargıtay’da kaybolmuştu. Kararı etkileyecek evrağın kaybolması nedeniyle karar da açıklanamamıştı. Kararın açıklanması halinde milletvekili seçilemeyecek olan Gürsel Tekin bu sayede Milletvekili seçilerek dokunulmazlık zırhına bürünmüştü.

"ŞİKECİLER AKLANACAK MI?"

3 Temmuz sürecinin yaşanmasından sonra 3 Temmuz 2011’de "Ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve "Şike yapmak" iddiasıyla gözaltına alınan Aziz Yıldırım, savcılık tarafından ifadesi alındıktan sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Aziz Yıldırım 1 yıl tutuklu kalmıştı.

Şike davasında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kararını 23. duruşma sonunda açıklamasıyla, 44 sanık beraat etmiş, Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 48 sanık ise çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Mahkeme, Aziz Yıldırım’ın "Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper liginde şike ve teşvik pirimi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği sabit olduğundan "Suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek" 3 yıl hapisle cezalandırılmasına karar vermişti. Ancak bu cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri gözetilerek indirime gidildi ve 2 yıl 6 ay hapsine karar verildi.

Bunun dışında Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı Aziz Yıldırım’ın Süper Lig de ki bazı müsabakalarda şike yapmak, teşvik primi vermek suçlarını işlediğine karar verilerek 2 yıl ceza verilmişti. Fakat Yıldırım’ın yönetici olmasından dolayı cezası, yarı oranında arttırılarak 3 yıla çıkarıldı. Suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle ceza yeniden arttırılarak 4 yıl 6 ay hapse çıkarıldı.

Ancak bu da ceza "sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri" gözetilerek 3 yıl 9 ay hapse indirildi. Toplamda 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılan Yıldırım, kararı temyiz etti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi kararı onarsa, tekrar tutuklanacak olan ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı da düşecek olan Yıldırım, yaklaşık 40 ay daha tutuklu kalacak.

Yıldırım, 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay’ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti. Şimdiye kadar bu şekilde ilerleyen yargı sürecinde gözler şimdi Yargıtay’ın alacağı kararda.

Rotahaber