Spor Toto Süper Lig’de 2011-2012 sezonunun şampiyonunu belirleyecek Fenerbahçe-Galatasaray derbisine günler kala, kalp rahatsızlığı bulunanların bu karşılaşmayı izlememesi uyarısında bulunuldu.
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği görevlilerinden Prof.Dr. Mehmet Bilge, AA muhabirine, 12 Mayıs Cumartesi akşamı Şükrü Saracoğlu’nda tüm sporseverlerin sonucunu merakla beklediği Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmasının yapılacağını hatırlattı.
Oldukça heyecanlı geçmesi beklenen müsabakaya her iki takım taraftarlarının da şimdiden büyük ilgisinin bulunduğuna dikkati çeken Bilge, ”Karşılaşma sonunda ligin şampiyonu belirlenecek. Her iki takım taraftarları 90 dakika boyunca bunun heyecanını yaşayacak. Aşırı heyecan da kalp rahatsızlığı bulunanlar için tehlikeli” dedi.
Bilge, özellikle Türkiye’de bir çok insanın kalp rahatsızlığını bilmediğini vurgulayarak, kalple ilgili şikayetleri olanların bu maç konusunda dikkatli olmasında fayda bulunduğuna dikkati çekti.
”Bilinen kalp hastalığı bulunan taraftarların bu maçı izlememesinde fayda var” diyen Prof.Dr. Bilge, şunları kaydetti:
”Buna rağmen bu taraftarlar karşılaşmayı izlemekte ısrar ederlerse de sakin şekilde izlemelerini öneririz. Bunun dışında kalp hastası olduğunu bilmeyen büyük bir grup var. Daha önceden hiç şikayeti olmamış o hastalar için belki şu yapıyabilir, en azından son 3-4 gün içinde böyle bir endişesi varsa bir kalp doktoruna başvurulması, en azından bir dizi testlenden geçirilmesi mantıklı olabilir. Bu söylediklerim sadece stadyumda olacak taraftarlar için değil. Televizyonları başında maçı takip edecek taraftarlar da karşılaşmayı sakin izlemeye dikkat etsinler.”
Bilge, kalp rahatsızlığı bulunan taraftarların, maçı izlerken acil müdahale açısından bu rahatsızlıklarını bilen birilerini ya da doktorlarının tavsiye ettikleri ilaçlarını yanlarında bulundurmalarını önerdiklerini ifade etti.
-Tribünlere ilkyardım ekibi önerisi-
Prof.Dr. Mehmet Bilge, özellikle Fenerbahçe-Galatasaray gibi heyecanlı geçmesi beklenen karşılaşmalar için stadyumdaki tribünlerde de acil müdahalelerde bulunabilecek sağlık ekiplerlerinin hazır bulundurulması önerisinde bulundu.
Bu tür karşılaşmaların yılda 3-4 kez yapıldığının altını çizen Bilge, ”Olası bir rahatsızlık için saha içinde ekipler bekliyor ama tribünlerde de bu yönde bir ekip olsa daha yararlı olur diye düşünüyorum. Belki hastalar, o anda daha hızlı müdahale şansı bulabilir” dedi.