Bu sporlar hiç sınır tanımıyor

Diğer Dallar
Kapalı spor salonlarından koşmaktan sıkıldınız mı? Bİraz koşmaya, atlamaya ve zıplamaya ne dersiniz? İşte sizler için hazırladığımız alternatif spor dalları… Trekking Trekking; doğada, bir nokta...
EMOJİLE

Kapalı spor salonlarından koşmaktan sıkıldınız mı? Bİraz koşmaya, atlamaya ve zıplamaya ne dersiniz? İşte sizler için hazırladığımız alternatif spor dalları…

Trekking

Trekking; doğada, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, genelde hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir. Trekking her mevsimde yapılabilir; ancak hava ve ortam şartlarına, uzunluğuna ve zorluk derecesine göre gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Trekking parkurları birkaç saat sürebileceği gibi birkaç hafta hatta ay da sürebilir. Başlangıçta doğasever insanların, doğal güzellikleri yaşamak ve doğada bulunmak amaçlı gerçekleştirdikleri kişisel veya arkadaş çevresi etkinlikleri olarak başlayan trekking, günümüzde alternatif turizm çatısı altında giderek ekonomik boyut kazanmış ve büyümüştür. Bugün trekking, genelde şehrin stresinden kurtulmak isteyenlerin, haftasonu günübirlik şehre yakın parkurlarda ya da yabancı ülkelerde 2-3 haftalık turlar şeklinde, profesyonel bir rehber eşliğinde gerçekleştirdikleri bir spor durumundadır.

Türkiye’de; Toroslar, Kaçkar, Antalya-Lika yolu, Ağrı-Yeşil Kamp, Manavgat-Köprülü Kanyon, Yalova-Erikli Yaylası, Milas- Bafa Gölü, Aksaray-İhlara Vadisi, Adaparazarı-Sülüklügöl, Bolkar Dağı-Medetsiz vadi ve dağlarda bu sğoru yapmak mümkün…

Bange Jumping

ABD, Britanya ve pek çok Avrupa ülkesinde yaygın olarak yapılan bir spordur. Çok heyecanlı ve adrenelin yüklü spor olan bungee jumpinge en fazla ilgiyi gençler göstermektedir.

Oldukça tehlikeli olan bu spor; köprü, balon, vinç ve kulelerden atlayışla gerçekleştirilmektedir. Tümüyle sağlam esnek ipler tehlikelerle dolu bu etkinliğin güvenliği açsısından canalıcı önem taşır. Lateks kauçuk ipliklerden yapılan bu kordon gereken esneme ve zıplamaya göre içeri ya da dışarı döner. Bungee jumping yapanlar, atlayış yaptıkları platforma çıkmadan öce dikkatle tartılır ve gövde koşumuyla donatılır. Atlayış birkaç saniye sürer ve birkaç geri sıçrama içerir. Kordon yer çekimi kuvvetinin çoğunluğunu soğurur, böylece atlayışçı sistemde sert bir sarsıntı yaşamadan dengeli bir biçimde yavaşlar. Ayrıca bir diğer önemli konu ise bir dizi sağlık sorunu olanlar; yüksek tansiyon, kalp sorunları, sırt sorunları, sara, aşırı kilo ve gebelik durumu söz konusu ise bu  sporu yapmaları sakıncalıdır. Ankara, İstanbul, İzmir, Fethiye, Antalya gibi bir çok şehir ve dik yamaçlı kıyı şehirlerde yapmak mümkün…

Paintball

Son 20 yıldır dünyada yaygın bir şekilde oynanan, ülkemize sadece 5 yıl önce girmiş olan “Paintball”; bir “takım ve strateji” oyunudur. Paintball’da her oyuncunun yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maskesi ve elinde ise özel, gazlı silahları(marker diye tabir edilir) vardır. Bu silahlar görünümleriyle gerçek silahları andırır, ancak farklı olarak bunlar öldüren mermiler değil; boyayan kapsüller atar. Kapsüller görünüm olarak misketten farklı degildir, üstleri plastik benzeri (ilaç kapsüllerindeki malzemenin aynısı) bir malzeme kaplı olan bu malzeme, doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden yokolur. Kapsülün içindeki boya ise gıda boyasıdır; yani doğaya ve insanlara zararlı değildir, ayrıca giysilerden de ıslak bir bezle dahi kolayca çıkabilir.

Oyunun temel kuralı çok basittir; boyanan oyuncu oyundan çıkar; yani o oyun için “ölür”. Tabi sadece yeni oyun başlayana kadar. Oyunun amacı ise verilen görevi gerçekleştirmektir! Buna “senaryoyu uygulamak” denir. Amacınız; belli bir süre içinde karşı takımın kalesindeki bayrağı ele geçirmek, bir rehineyi kurtarmak, başkanınızı güvenli bir şekilde hedefe ulaştırmak, karşı takımın tamamını elemek, tek başına vurulmadan kalan son kişi olmaya çalışmak, bir kaçağı yakalamak, bir tepeyi savunmak, bir köprüyü uçurmak veya ikili timlere ayrılıp diger timleri elemek, gibi bir çok seçenekten oluşabilir.

Oyun sırasında hakemler sürekli olarak oyunun akışını kontrol ederler ve kuralların uygulanmasını sağlarlar. Büyük ve küçük şehirlerde olmak üzere bir çok yerde bu oyunların parkurları mevcut.

Kaya Tırmanışı

Kaya Tırmanışı Dağcılık sporunun dalları içinde yer alan bir spor faaliyetidir. Ne zaman yapılmaya başlandığı konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte tırmanma tarihinin milyonlarca yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz.Tırmanışının başlangıcına kesin bir tarih veremesek de 100 yıllık bir geçmişi olduğu kabul ediliyor. 1970’ler boyunca Fransızların etkisi ile bu sporda bazı değişiklikler oldu. Yapay duvarların kullanılması ise, gelişimde şimdilik bir ara durak. Yapay duvarla birlikte yeni yarışma sistemleri ortaya çıktı. Hız ve zorluk. Hız yarışlarında, iki yarışmacı aynı anda tırmanmaya başlar. Duvarın tepe noktasındaki zile ilk dokunan diğerini eler. Bu yöntemle, kalan son yarışmacı kazanır. Diğer yarış sisteminde ise, yarışmacılar kendi rotalarını belirleyip, yaptıkları hareket kombinasyonlarına ve seçtikleri rotanın zorluk derecesine göre değerlendirilirler.

Marmara bölgesinde Gebze yakınındaki, Tavşanlı Köyü’nde bulunan Ballıkayalar Kanyonu İstanbul’a yakın olan çok popüler bir tırmanış alanıdır. Bilecik’te Osmanlı ve Pelitözü, Fethiye’de Faralya ve Antalya’da Akyarlar,İzmir’de Kaynaklar,Dereköy, Belevi ve Niğde Aladağlar Bölgesi ülkemizdeki kaya  tırmanışlarının en çok yapıldığı başlıca yerlerdir.

Yamaç Paraşütü

1980’li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer. Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur. Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılır.

Yamaç paraşütünü, belirli sağlık koşullarına uyan hemen herkes yapabilir. Birçok kulüp, dernek, kurs vb. kuruluşlar bu sporun eğitimini vermektedir. Türkiye’de bu sporun eğitimini veren yaklaşık 40 civarında da üniversite kulübü bulunmaktadır.

Eskişehir-İnönü, Denizli-Pamukkale, Fethiye-ölüdeniz, Denizli-Kaklık, Denizli Çökelez, Denizli-Honaz, Adana, Ankara-Gölbaşı, Ankara-Eymir, Antalya, Antalya-Kaş, Bolu-Abant, Çanıkır-Ilgaz, Erzincan, Erzurum, Isparta – Eğirdir, İstanbul – Çatalca,İstanbul – Ormanlı, İzmir-Güzelbahçe, İzmir-Ödemi, Kayseri ,Akşehir gigbi şehirlerde bu sporu yapmak mümkün.

Free Running

Free Ruunning bir diğer adıyla parkur sporu Özetle; önüne çıkan engelleri en hızlı ve etkili biçimde aşarak haraket etme sanatıdır. Engelleri aşarken koşma, zıplama, tırmanma ve düşme teknikleri kullanılır. Bu sporu yaparken hiç bir özel teçhizata yada özel bir alana ihtiyacınız yoktur. İhtiyacınız olan tek şey doğal ya da yapay engellerdir. Ama öncelikle kendinizde güç, denge, esneklik, çeviklik ve akıcılık geliştirmeli ve bunlardan yararlanarak ileri görüşlülük, korkusuzluk, kontrol ve sakinlikle birleştirmelisiniz.

Parkur ne kadar extreme bir spor olarak gözükse de hatta özelliklerini taşısa da askerler ve bu disipline gönül veren parkurcular (dünya genelinde erkeklerine traceur, kadınlarına traceuse diye hitap edilir) bu sporla yaratıcılıklarını geliştirip sağ duyularına katar aynı zamanda ruhi ve bedeni gelişimlerini tamamlarlar. Hey! Futbol oynarken bile sakatlanma ihtimaliniz var, unutmayın ve dikkatli olun.

Kaykay

20 yüzyılın ortalarında sonra ABD’de tahta parçalarına tekerlek takarak başlattıkları bir spordur. Başlangıcından bugüne popülaritesi sürekli artıp azalan spor ilk ortaya çıktığı yer olması itibariyle özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere onyıllardır dünyanın hemen her köşesinde çok sayıda amatör ve profesyonel sporcu tarafından yapılmaktadır.

 

Caving

Mağarabilimin tadına varacaksınız bu sporla. Bu spor ile yeraltının mükemmel hazinelerine ulaşma şansı elde edebilirsiniz. Yeraltı gölleri, şelaleleri, kaya formasyonları daha neler neler… Bu sporun en yaygın olduğu şehir Antalya’dır.

 

 

 

 

 

 

Dağ  Bisikleti

 

Diğer bisiklet türlerine göre çok daha yaygınlaşmış bisiklet tipidir. Kullanım rahatlığı, dengesi, kontrol edilebilirliği ve çeşitli zemin şartlarına uyumlu yapısı dağ bisikletlerinin yaygınlaşmasının temel sebeplerindendir.

Ülkemizde dağ bisikleti sayısı çok olmasa da özellikle 2000’lerden sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Artık ülkemizde de birçok çeşit ve markada dağ bisikletleri ve de dağ bisikleti malzemeleri bulunabilmektedir.

Sokak Kızağı

Sokak Kızağı dünyanın en çok sevilen amatör sporlarından bir tanesidir. Fakat insanlar bu spor dalına o kadar uyum sağladılar ki, artık müsabaka düzenleme işlemleri bile gerçekleştirilir oldu. Daha çok gençlerin yaygınlıkla gerçekleştirdikleri bu spor dalı, müsabaka esnasında kulvarlar tamamen kapatılır. Lakin korku duymak ve adrenalin seviyesini artırmak isteyen kişiler ister istemez bu sporu caddelere kadar taşıyorlar. Bilinmesi gereken en önemli husus her hangi bir kaza durumunda sizi koruyacak olan önlemleri almanız. Oldukça tehlikeli olarak bir kızağın üstünde yokuş aşağı sallanıyorsunuz.

Rafting

Rafting, raft adı verilen botlarla (sallarla), tepesi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer. Bu sporda akarsular zorluk derecesine göre altı dereceye ayrılırlar. 6 derece en zor parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları belirtir.

Ülkemizde raftinge yapılacak akarsular;

– Çoruh nehri,
– Köprüçay,
– Manavgat Çayı,
– Dim Çayı,
– Adana-Feke-Göksu Nehri,
– Zamatı Irmağı,
– Fırat nehrinin bir kısmı.
-Melen Çayı Bolu

On5yirmi5

 

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107