Atletleri uçaran adam

Diğer Dallar
Son olarak Londra’da düzenlenen olimpiyatlarda 100 ve 200 metrede uçan Jamaikalı atletler Usain Bolt ve Yohan Blake’in minnettar olduğu bir isim var: Glen Mills. Çocukluğunda atletizm ile ...
EMOJİLE

Son olarak Londra’da düzenlenen olimpiyatlarda 100 ve 200 metrede uçan Jamaikalı atletler Usain Bolt ve Yohan Blake’in minnettar olduğu bir isim var: Glen Mills. Çocukluğunda atletizm ile tanışan ama hiçbir zaman uluslararası başarı elde edemeyen Mills koç olunca hemen hemen tüm Jamaikalı atletleri podyuma çıkardı.
 

O yaşayan bir efsane, tarihin en iyi sprinteri… Koşmuyor, uçuyor! 100 ve 200 metrede dünyanın en hızlı atleti Usain Bolt, 100 metreyi en son olimpiyatlarda 9.63 saniyede koşarak herkesi yine hayrete düşürdü. Arkasında koşan isim ise vatandaşı Yohan Blake’ti. 9.75 saniyede 100 metreyi koşan Blake, aynı zamanda 2011 Dünya Şampiyonu. Pistte saniyelere meydan okuyan bu iki atletin ortak bir özelliği var. Onları aynı koç çalıştırıyor: Glen Mills.

62 yaşındaki Mills, 22 yıl boyunca Jamaikalı milli atletleri çalıştırdı. Onun döneminde atletler katıldıkları yarışlarda 71 dünya şampiyonluğu, 33 de olimpiyat madalyası kazandı. Mills, Atina Olimpiyatları’ndan sonra Usain Bolt ile özel olarak çalışmaya başladı, 2009’da milli takımı bıraktı. Çünkü Bolt, Mills’ten koçu olmasını istemişti. O yarışlarda hayal kırıklığı yaşamış, 200 metrede sadece gümüş madalya kazanmıştı. Derecesi 19.96 idi. En son Londra’daki olimpiyatlarda Bolt’un aynı mesafeyi 19.32 saniyede koştuğunu hatırlatalım.

Bolt ve yine olimpiyatlarda performansıyla göz dolduran Yohan Blake’i uçuran adam da ortaokul yıllarında koşuyordu. Fakat hiçbir zaman uluslararası yarışlara katılmadı. Çünkü performansından memnun değildi. Atletizme ‘izleyici’ olarak devam etti, atletlerin antrenmanlarını izler, koçların toplantılarına katılırdı. Sonra atletizm koçluğu sertifikası aldı ve bir kolejin takımını çalıştırdı. 1970’da genç milli atletlerin koçu oldu, atletlerin aldığı başarılar onun ismini öne çıkardı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden de atletizm sertifikası aldıktan sonra Jamaika’nın koçu oldu. Yohan Blake, Aleen Bailey, Xavier Brown, Leroy Reid ve Kim Collins gibi önemli atletlerle çalıştı.

KİŞİLİĞİMİ DE GELİŞTİRDİ

2004 Atina Olimpiyatları’ndan sonra milli takımı bırakıp Usain Bolt ile çalışmaya başlayan Mills’in atlete ilk tavsiyesi şu oldu: “400 metrede dayanaklılığını artır.” Bolt ise 100 metre koşmayı tercih ediyordu ama Mills ona dediğini yaparsa 200 metrede ulusal rekor kırabileceğinin garantisini verdi. Çünkü onun 200 metrede hızlı olursa 100 metrede daha başarılı olacağına inanıyordu. Bahse bile girdiler. Bolt 200 metreyi 19.75 saniyede koşarak Mills’in düşüncesini haksız çıkarmadı. Mills, Bolt’un artık 100 metre koşabileceğine karar verdi. 2008 Pekin Olimpiyatları için çalışmaya başladılar. Bolt’u hem 100 hem de 200 metre için hazırladı. Olimpiyatlarda aldığı başarı sonrası Bolt, usta koçunu şöyle övmüştü: “Mills beni sadece atlet olarak geliştirmedi, kişiliğime de büyük katkı sağladı.”

“Usain Bolt eşittir Mills’in dehası” belki de 2008’deki olimpiyatlardan sonra ortaya çıktı. Onu yakından tanıyanlar Mills’in atletlerine hep büyük resme bakmasını, bu resimi kafasından hiç silmemesi gerektiğini öğreten bir koç olduğunu söylüyor.

Bir gün gelecek bu iş bana zevk vermeyecek!

l Mills, dünya starı Bolt için “Çok yetenekli bir atlet” diyerek şöyle devam ediyor: “Onunla çalışmaya ilk başladığımda onun zayıf olduğu bir harekete parmak bastık. Denge merkezinin gerisinde koşuyordu. Bu da onun ileriye doğru hızlı gitmesini olumsuz etkiliyordu. Hamstring kaslarında problem vardı çünkü bu denge merkezini bulamamasından kaynaklanıyordu. İyi bir atlet olmanın püf noktası vücudun iyi pozisyon alması.”

l Yohan Blake, başarısının sırrını anlatırken koçu Mills’i övüyor: “Bizi özel yapan aynı kampta çalışmamız. Mills, atletizm pistinin tanrısı.”

l Mills, başarısını anlatırken son derece mütevazı. “Sahip olduğum bilgi çok özel değil. Herkesin yararlandığı bilimsel verileri baz alıyorum ama sanırım bunları iyi kullanmayı biliyorum.”

l Glen Mills, mesleğini yaparken doktorlardan çok şey öğrendiğini anlatıyor: “İnsan bedenini ve onun farklı yönlerini, antrenmanın etkisini vücutla ilişkilendirmeyi onlar bana gösterdi.”

l Bir gün mesleğini bırakacağını söylüyor başarılı koç: “Bir gün gelecek zevk vermeyecek ve bu işten elimi ayağımı çekeceğim.”

Star


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107