Spor Yaparak Obeziteden Kurtulmak Mümkün

Basketbol
Bursa Özel Anadolu Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Fatma Hülya Kurban, spor yapmanın sağlıklı yaşamanın temel unsurlarından biri olduğunu söyledi. Düzenli yapılan egzersizlerin kilo kontrolünü de ko...
EMOJİLE

Bursa Özel Anadolu Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Fatma Hülya Kurban, spor yapmanın sağlıklı yaşamanın temel unsurlarından biri olduğunu söyledi. Düzenli yapılan egzersizlerin kilo kontrolünü de kolaylaştırdığına dikkat çeken Dr. Kurban, kilo vermek amacıyla diyet uygulayanların düzenli egzersiz yapmaları halinde daha kolay kilo verdiği ve formlarını korumakta daha başarılı olduklarının gözlemlendiğini kaydetti.

Düzenli yapılan fiziksel aktivitelerin vücuttaki fazla yağları yaktığını ve kas dokunun korunmasını sağladığını ifade eden Dr. Kurban, "Bunun sonucunda kas gücünüz ve esnekliğiniz artar. Düzenli fiziksel aktivite kemikler üzerinde de olumlu bir yük yaratır, bu yük kemik yoğunluğunun artmasını sağlar.

Özellikle kadınlarda menopozla birlikte artan osteoporoz riskini azaltır.Fiziksel aktivitenin kalp damar sistemi ve metabolizma üzerindeki olumlu etkileri de yadsınamaz.

Sportif aktivite periferik damar direncini azaltır buna bağlı olarak tansiyon normal sınırlarda seyreder, dolaşım hızlandığı içinde dokulara daha fazla kan ve oksijen gider. Egzersiz vücudun insülin hormona duyarlığını artırır, dolayısıyla kan şekeri düşer. Genetik olarak risk mevcut olsa bile Tip-2 Diabet riski azalır, hastalık belirtileri görülse de hastalığın yaşlandırıcı etkileri yavaş seyreder.” dedi.

Fiziksel aktivitenin beyin dokusuna sağladığı bol oksijenin beyindeki yaşlanmanın etkilerini geciktirdiğine işaret eden Dr. Kurban, sporun beyin hücreleri arasında iletiyi sağlayan kimyasalların artmasını sağlayarak, hafıza zayıflamasına engel olduğunu kaydetti.

Bu durumun kişiye daha güçlü bir bellek yapısı olarak geri döndüğünü belirten Dr. Fatma Hülya Kurban şu bilgileri verdi: “Sporun insan üzerindeki psikolojik etkileri de en az fiziksel etkileri kadar önemlidir. Depresyonu azaltır, bireyin kendisini daha mutlu hissetmesini ve öfke kontrolünü sağlar. Yapılan çalışmalar sportif aktivitelerin bazı kanserlere yakalanma riskini de azalttığını göstermiştir.

Eğer uzun süre hareketsiz bir yaşam sürdüyseniz, fazla kilo veya herhangi bir sağlık sorununuz varsa sportif aktivite öncesi hekim kontrolünden geçmeniz ve hekiminizin önerilerini dikkate almanız gerekir. Seçtiğiniz fiziksel aktivite (tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, tenis oynama) hangisi olursa olsun vücudunuzun yaktığı kalori miktarı artacaktır.

Ancak bu sportif aktivitenin sağlığınız üzerinde yararlı etkisi olması için haftada en az 3 -4 gün ve 35-40 dakika süren bir egzersiz programı uygulamalısınız. Ayrıca egzersiz yaparken kendinizi çok fazla zorlarsanız kaslarınız ihtiyacı olan oksijeni akciğerlerinizden çok fazla alamaz ve nefes nefese kalırsınız, bacaklarınız da ağrılar ve yanmalar olur.

Bu durumda vücudunuzu dinlendirmeniz gerekir. Yürüyüş, en kolay uygulayabileceğiniz sportif aktivitedir, her zaman her yerde yapabilirsiniz. Üstelik yürüyüşün temposunu ve süresini yaşınıza ve sağlık durumunuza göre kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.”

cihan