85. Oscar Ödülleri’nde Argo’nun ‘En İyi Film’ Oscarı’nı alması, dünya medyasında sert eleştirilerle karşılandı. Türk sinemasından önemli isimler Argo’yu sinema sanatı açısından ‘vasat’ bulunurken, sonucun First Lady Michelle Obama’nın tarafından açıklanması ABD hükümetinin teşekkürünün bir ifadesi olarak değerlendirildi. İşte, ‘Argo’ hakkında dünya çapında tepkiler…
EN İyi Film Oscarı’nı alan Argo için ünlü yönetmenler ve film eleştirmenleri neler dediler?
-Murat Özer: İran’la hesaplaşmak için her türlü aracı kullanan ABD hükümeti, Argo’nun ödülünü Michelle Obama’nın ‘uzaktan kumanda’yla ilan etmesiyle işi bir adım daha büyüterek film zevkimizin tadını kaçırdı.
-Serdar Akbıyık: Bu ödül politik sebeplerle verilmiş bir ödüldür. ‘Amour’ ve ‘Pi’nin Yaşamı’ varken ‘Argo’ya ödül vermek sinema adına bir skandaldır.
-İhsan Kabil: Oscar ödüllerinin yıllardır genel tavrı ve eğilimi zaten böyleydi. Amerikan’ın çıkarlarını ele alan ve öne çıkaran filmlere öncelik veriliyor.
-Sadi Çilingir: Ben Pi’nin Yaşamı’nın ödül almasını isterdim. Argo ticari anlamda güzel bir film ama ona ödülün verilmesi tamamen politik.
-Alin Taşçıyan: Sinema sanatının hangi yönünden ele alırsanız alın Argo sadece standartları tutturan vasat bir film. Diğer güzel filmlere çok yazık oldu.
-Erden Kıral: Argo belgesel havası verilmiş kurgusuyla etkileyici bir film ama çok fazla ideolojik. Bu tür bayrak sallayan filmleri sevmiyorum. Film kendi içinde bile başarılı değil.
‘Nesine ödül verdiler şaşırdım’
1979’da İran ile yaşanan rehine krizi sonrasında düzenlenen operasyonu anlatan Argo için yabancı basında en hafif yorum “Gerçek olamayacak kadar güzel çünkü gerçek değil!” ifadesi oldu…
– Gene Seymour / New York Times: Hollywood’un film yapımcıları çaresiz Amerikalılar’ın tek gerçek kahramanı.
– Kim Nicolini / The Political Film Blog: Argo tarihi manipule ederek İran’a sinsice saldırdı. Film Hollywood – CIA işbirliğinin sıkı klişelerinden biri daha.
– Anthony Kaufma- Huffington Post: Sağ kanadın barbar bir propagandası olan film ABD İran ilişkilerini gergin tutmak için çekilmiş.
– David Edelstein / NPR: Gerçek olamayacak kadar güzel. Çünkü gerçek değil.
– Kristopher Tanley / Sunday: ‘Umut Işığı’ gibi bir film yerine Amerikan Sinema Akademisi tercihini politikadan yana kullandı.
– Eddy Roue / Socialist Worker: Hikaye iyi olsa da filmin İsrail’in İran’ı açıkça bombalamakla tehdit ettiği bir dönemde çekilmesi çok düşündürücü.
– Kevin B. Lee / Slate: Yılın en iyi film ödülünü alan en kötü filmi. Bu filmin nesine ödül verdiler hala şaşkınım.
– Moctesuma Esparza- Guardian: Film sadece İran’a karşı değil koca Latin dünyasına karşı da açıkça ırkçılık yapıyor.
– Andrew Schenker / Slant Magazine: Ben Affleck’e küfür etmemek için kimse bu filmi izlemesin.
Star