Farklı alanlarda sitelere, bloglara aşinayız ama şimdi Türkiye’de online dergiler gündemde. Bu durum sinemada kendini göstermeye başladı. Basılı dergiler mantığı ile hazırlanıp internet ortamında okura sunulan online sinema dergilerinin ilki Sinemalife (www.sinemalife.com) Kasım 2007’de yayın hayatına başladı. Mayıs 2008’de ise Cinedergi (www.cinedergi.com) okurlarına merhaba dedi. İki hafta önce de haftalık online sinema dergisi Arka Pencere (www.arkapencere.com) yayına başladı. Sinefiller de bedava online sinema dergilerine hayli ilgi gösteriyor. Öyle ki, üç derginin tıklanma sayısı aylık 300 bine yakın. Bu da, basılı sinema dergilerinin ortalama 25 bin olan tirajı düşünüldüğünde, oldukça yüksek bir rakam. Cinedergi Genel Yayın Yönetmeni, sinema yazarı Serdar Akbıyık "Türkiye’de dergiciliğin bilindik sıkıntıları üzerine bir de ekonomik kriz söz konusu olunca sinema dergilerinin kapanmasının önüne geçilemedi," diyerek online sinema dergilerinin ihtiyaçtan doğduğunun altını çiziyor. Online sinema dergisi yayınlamanın, hem çıkaran kadrolar hem de okurlar için birçok avantajı var. Sinemalife Yayın Editörü Köksal Aras kağıt, baskı, dağıtım gibi bir yığın işlerle uğraşmadıklarını, düşük maliyetle dergi çıkardıklarını, en büyük avantajın ise okur için olduğunu belirtiyor. "Çünkü" diyor "Okurlar sinema dergisine dünyanın her yerinden, bedavaya ulaşabiliyorlar." Tabii internet dünyasında dergi okunur mu gibi kaygılar yok değil. Arka Pencere’nin yayın kurulundan, Sİ- YAD Başkanı Murat Özer ise özellikle "Batı’da internet dergiciliği en az basılı yayınlar kadar saygın, okunur, dikkate alınır durumda. Türkiye’de de internet kullanımının ulaştığını noktayı biliyoruz. Gelecekte birçok dergi ve gazetenin ‘sadece’ internet üzerinden okunacağını öngörüyoruz," diyerek bu kaygıların zamanla yok olacağını belirtiyor. Özer, basılı dergileri okuma alışkanlığını kırmak gibi niyetlerinin olmadığını, sadece okur için alternatif yaratmaya çalıştıklarını sözlerine eklemeyi de unutmuyor.
SAYILARI ARTACAK
Online sinema dergilerinin okurlara vaadine gelince… Sinemalife’tan Aras "Hem sektörün hem de Türk sinemasının gelişmesine ve daha çok tanınır hale gelmesi için çabamız en önemli politikamız," diyor. Cinedergi’den Akbıyık ise okura zengin bir içerik sunduklarını söylüyor. Arka Pencere kadrosundan Murat Özer de dergiyi ‘haftalık film kültürü dergisi’ diye tanımladıklarını anlatıyor ve içerik ile ilgili olarak "O hafta gösterime giren bütün filmlerin imzalı eleştirileri, köşe yazıları, klasik film eleştirileri, derginin yazarlarından yıldız tablosu, dosya konuları ve söyleşilerle zenginleşen bir içeriğimiz var," diyor.
ONLİNE DERGİLERİN AVANTAJLARI
Bedava olması. Dünyanın her yerinden ulaşılabilir olması. Okuma kolaylığı sağlayacak şekilde tasarlanması. İstenildiği takdirde yazıcıdan çıkış alma imkânı sunarak, basılı dergi gibi okunma ve saklanma olanağı tanıması. Maliyetin düşük olması.