Almanya’daki Regensburg Üniversitesi’nde uyku uzmanı olarak görev yapan doktor Jürgen Zulley, "yetersiz uykunun insanları şişman, aptal ve hasta yaptığını" söyledi.
Alman Die Welt gazetesinin internet sayfasında yer alan habere göre Zulley, Almanya’da halkın yüzde 42’sinin zaman zaman uyumakta zorluk çektiğini, bu insanların yaklaşık yüzde 15’inin hiç uyuyamadığı için tedavi görmesi gerektiğini belirterek, uyku yetersizliğinin günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başlaması ve bir aydan fazla sürmesi durumunda tedavinin şart olduğunu ifade etti.
Kadınların erkeklere göre daha fazlaca, uyku yetersizliğinden de kaynaklanan depresyona girdiğini, özellikle annelerin, çocuklarının her sesine uyandığı için daha yoğun şekilde uyku sorunu yaşadığını kaydeden Zulley, "Yetersiz uyku insanı şişman, aptal ve hasta yapıyor" dedi.
Uyku sırasında yemek yeme duygusunu bastıran leptin adlı hormonun salgılandığını, uykudan uyanılması durumunda bu hormonun salgılanmasının durduğunu belirten Zulley, bu nedenle gece saatlerinde uyanan insanların hemen mutfağa giderek bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğini ve böylece kilo aldığını söyledi.
Sürekli şekilde az uyunması durumunda beyin fonksiyonlarının da azaldığına ve yavaşladığına dikkati çeken Zulley, az uyuyan insanların bağışıklık sisteminin de zayıfladığını ve diğer insanlara göre çok daha fazla nezle ve grip olduğunu kaydetti.
Zulley, ortalama 7 saat uykunun çok uygun olduğunu ve sürekli şekilde 5 saatin altında uyumanın zararlı olduğunu ifade ederek, "Çok yetenekli insanların daha uz uyuduğu efsanesi de doğru değildir. Einstein her zaman 12 saat uyumuştur" dedi.
"Uyku hijyeninin" de önemli olduğunu, insanların hep aynı saatlerde uyumaları ve kalkmaları, ayrıca oda sıcaklığının 14 ila 18 derece ve mümkünse pencere açıkken uyunması gerektiğini belirten Zulley, uyku hapını da bağımlılık yapabileceğinden dolayı tavsiye etmediğini, bunun yerine terapilere gidilmesinin daha faydalı olacağını sözlerine ekledi.